Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.

Pese vastuullisesti

Tiesitkö, että n. 3 % vaatteen ympäristövaikutuksesta syntyy pesemisestä? Mitä pidempi käyttöikä vaatteella on, sitä suurempi osa ympäristövaikutuksesta syntyy pesuista. Tästä syystä on tärkeää huoltaa vaattetta oikein. Se pidentää vaatteen käyttöikää sekä pienentää ympäristövaikutusta. Tässä muutamia vinkkejä fiksuun vaatehuoltoon!

 1. Lajittele oikein

Värin mukaan

Jos yksivärinen tuote pestään yhdessä moniväristen kanssa, voi yksivärinen tuote värjätä monivärisen vaaleampia osia.

 

Lajittele näin:

 • Yksiväriset valkoiset tuotteet – pese muiden valkoisten kanssa. Vältä laittamasta muita värejä samaan pesuun
 • Yksiväriset tuotteet – pese muiden samanväristen kanssa.
 • Moniväriset tuotteet – pese muiden moniväristen kanssa. Moniväriset, joissa on vaaleita osia, tulisi pestä samanlaisten kanssa. Moniväriset, joissa ei ole vaaleita kohtia keskenään.

 

Tiesitkö?

Vaatteet voivat värjäytyä, mikäli ne jätetään pesukoneeseen kosteina lojumaan. Kun kosteat vaatteet ovat koneessa päällekäin, pääsee väriä tarttumaan viereiseen vaatteeseen. Ripusta siis pyykit mahdollisimman nopoeasti pesuohjelman päätyttyä.

 

2. Annostele oikein

Täysi koneellinen

Pese aina täysiä koneellisia. Tämä säästää energiaa, joka taas säästää ympäristöä. Kone on täynnä, kun saat laitettua nyrkin pyykin päälle, kun pyykit ovat rummussa. Konetta ei kannatta täyttää liian täyteen, sillä kone saattaa vahingoittua ja pesutulos kärsiä.

 

Annostele pesuaine oikein

Liika pesuaineen käyttö ei ole suotavaa, sillä ylimääräinen pesuaine päätyy huuhteluveden mukana viemäriin mikä kuormittaa ympäristöä. Liiallinen pesuaine vaikuttaa myös vaatteen väreihin. Tästä syystä on tärkeää noudattaa käyttämäsi pesuaineen annosteluohjeita. Käytä myös aina ympäristömerkittyjä pesuaineita.

 

Ei huuhteluainetta

Emme suosittele huuhteluaineen käyttöä. Huuhteluaine kuormittaa sekä ympräistöä että vaatetta. Huuhteluaine kuluttaa vaatteen materiaalia ja vaikuttaa näin kestävyyteen.

 

Tiestitkö?

 • Veden kovuus on erilainen riippuen asuinpaikastasi. Mikäli asuinpaikkakuntasi vesi on kovaa, täytyy pesuainetta käyttää enemmän. Suurimmassa osassa Suomea vesi on kuitenkin pehmeää eikä ole tarvetta käyttää runsaasti pesuainetta.
 • Pesukoneissa on vaihtelevat energiamerkinnät. Mitä parempi energiamerkintä on, sitä enemmän energiaa säästyy jokaisen pesun yhteydessä.
 • Uudemmissa pesukoneissa on yleensä erilaisia pesuohjelmia. Valitse tarkoituksenmukainen pesuohjelma, niin säästät vettä ja energiaa joka pesukerralla.
 • Jotkut vaatteet, kuten esim. villavaatteet, kaipaavat usein vain tuuletusta pesun sijaan.

 

3. Kuivaa oikein

Ympäristön kannalta on parasta, jos pyykkiä ei kuivata kuivausrummussa tai –kaapissa. Myös vaatteen kulumisen kannalta on parasta, että sitä ei kuivata koneellisesti. Tähän on kuitenkin yksi poikkeus. Tekniset ulkovaatteemme on hyvä kuivata kuivausrummussa tai –kaapissa, jotta niiden ulkopinnan vedenhylkivyyskäsittely aktivoituu uudelleen. Kuivaa tällöin ulkovaate täysin kuivaksi. Oikea kuivauslämpötila on sama kuin vaatteen pesulämpötila. Mikäli pesulämpötila on 40 astetta, on se maksimilämpötila myös kuivaukselle.

Täytä kuivausrumpu täyteen, ei kuitenkaan liian tiivisti, jolloin vaatteet eivät pääse kuivumaan kunnolla ja jäävät ryppyisiksi. Samassa kuivausrummussa olevien vaatteiden kuivumisajan olisi hyvä olla sama. Mm. puuvillavaatteilla ja synteettisillä kuiduilla on hyvin erilaiset kuivumisajat.

Pese farkut oikein

Kun huollatfarkkujasi oikein, kestävät ne käytössä pitkään ja jopa paranevat ajan kuluessa. Tässä muutamia vinkkejä farkkujen pesuun.

 • Noudata farkkujesi pesuohjetta.

 • Tyhjennä taskut ennen pesua.

 • Käännä farkut nurinpäin, niin vältyt mahdolliselta raidoittumiselta.

 • Pese aina samanväristen tuotteiden kanssa – tämä on erityisen tärkeää, mitä tummemmista farkuista on kyse

 • Älä käytä valkaisevaa pesuainetta

 • Älä käytä huuhteluainetta. Huuhteluaine voi vaikuttaa farkkujen joustavuuteen ja kuormittaa myös ympäristöä.

 • Ripusta farkut kuivumaan heti pesun jälkeen. Käännä ne oikeinpäin, ravistele ja kuosittele ne muotoonsa.

 • Älä kuivaa farkkuja kuivausrummussa, sillä ne saattavat menettää muotonsa.

Teknisten ulkovaatteiden pesu 

Kun huollat teknisiä ulkovaatteitasi oikein, kestävät ne parempina pidempään. Sekä oikein peseminen, että kuivattaminen ovat tärkeitä. Tässä muutamia vinkkejä ulkovaatteiden huoltoon. Muistathan, että usein pelkkä kostealla liinalla pyyhkiminen riittää. Tämä säästää sekä vaatetta että ympäristöä.


Pesu

Noudata vaatteen pesuohjetta ja pese samanväristen kanssa.

 

Sulje osat

Sulje kaikki nepparit, vetoketjut kiristykset ja tarranauhat. Näin vältyt turhalta osien ja kankaan kulumiselta

 

Käännä nurin

Käännä vaate nurinpäin. Näin suojaat kankaan pintaa kulumiselta.

 

Ei huuhteluainetta

Älä käytä huuhteluainetta. Se voi heikentää tuotteen vedenhylkivyyttä.

 

Ripusta heti

Ripusta vaatteet kuivumaan heti, kun pesuohjelma on valmis. Näin vältyt mahdollisilta värjäytymiltä.

 

Fleecen peseminen

Vältä fleecen pesemistä mahdollisuuksien mukaan. Voit poistaa mahdolliset tahrat paikallisesti ja fleeceä voi hyvin myös tuulettaa. Mikäli fleece kuitenkin kaipaa pesua, suosittelemme käyttämään Guppyfriend-pesupussia. Pesupussin käyttö vähentää huuhteluveden mukana vesistöihin pääsevän mikromuovin määrää. Pesupussi suojaa fleeceä myös muulta kulumiselta ja pidentää näin ollen sen käyttöikää!

 

Kuivaus

Kuivaa tekniset ulkovaatteemme kuivausrummussa tai –kaapissa matalassa lämpötilassa.

Jotta ulkopinnan vedenhylkivyyskäsittely aktivoituisi uudelleen, pitää vaate lämpökäsitellä. Tämä on helpointa tehdä kuivauskaapissa tai –rummussa vaatteen pesulämpötilassa. Matala lämpötila suojaa saumojen teippauksia irtoamiselta. Vedenhylkivyyskäsittely kuitenkin kuluu asteittain pesuissa. Kun vesi ei enää helmeile pois kankaan pinnalta, on aika kyllästää se uudelleen. PFC-vapaita kyllästysaineita löydät hyvinvarustelluista urheilu- ja retkeilymyymälöistä.

UV-vaatteiden peseminen

Jotta UV-vaatteen korkea aurinkosuoja säilyisi mahdollisimman pitkään, tulee vaatetta huoltaa oikein. Tämä on onneksi helppoa!

 

Pesu

UPF 50 merkintä tarkoittaa, että auringossa voi oleskella palamatta 50-kertaisen ajan verrattuna aikaan, jonka oma iho kestäisi aurinkoa ilman aurinkosuojaa. UV-vaate on helppo keino suojata lapsen herkkää ihoa. Hoida UV-vaatetta oikein, jotta suoja säilyy hyvänä pitkään.

 

Huuhtele vaate jokaisen käytön jälkeen.

Huuhtele rantapäivän jälkeen huolellisesti juoksevan veden alla

Käännä vaate nurinpäin ennen pesua

Noudata pesuohjetta

Käytä valkaisematonta pesuainetta

 

Kuivaus

Älä kuivata suorassa auringonpaahteessa tai kuivaajassa. Kuivata mieluiten ulkona varjossa tai sisätiloissa.

Erilaisten materiaalien pesu

Eri materiaaleilla on erilaisia tarpeita. Viskoosi on erittäin herkkää märkänä, ja villalle riittää usein tuulettaminen käytön jälkeen. Ymmärrä paremmin eri materiaaleja ja pidä vaatteet hyvinä pidempään.

 

Villa
Villa ei likaannu helposti. Siksi villavaatteelle riittää useimmiten vain puhtaaksi harjaaminen ja tuulettaminen. Jos vaate kuitenkin kaipaa pesua, käytä hienopesuainetta ja pesukoneen villapesuohjelmaa.

 

Viskoosi

Viskoosi on kuitu, joka on märkänä haurasta ja voi siten hajota. Pese viskoosivaatteet siksi hienopesuohjelmalla ja mieluiten pesupussissa. Viskoosi helposti märkänä vetäytyy kasaan ja siitä tulee kovaa ja jäykkää. Kuosittele siksi märkää vaatetta erittäin varovasti takaisin muotoonsa. Kun vaate on kuivunut, silitä se, jolloin se saa takaisin alkuperäisen muotonsa ja ”kiiltonsa”.

 

Synteettiset kuidut

Synteettiset kuidut eivät ime itseensä likaa niin helposti, ja useimmiten ulkovaatteiden puhdistukseksi riittää niiden pyyhkiminen kostealla liinalla. Saat juuri tätä tarkoitusta varten mukaasi liinan, kun ostat ulkovaatteita meiltä! Synteettiset kuidut ovat myös vahvoja ja elastisia, minkä vuoksi ne kestävät kulutusta paremmin eivätkä rypisty niin helposti. Muista kuitenkin synteettisistä kuiduista valmistettuja vaatteita pestessäsi, valita niille sopiva pesuohjelma.

 

Fleece

Suosittelemme välttämään vaatteiden pesemistä turhaan, sillä näin säästää sekä vaatetta että ympäristöä. Erityisesti fleecen kohdalla pesujen välttäminen on tärkeää, sillä fleecestä irtoaa pesussa mikromuovia, joka saastuttaa vesistöjämme.  Voit pesemisen sijaan poistaa mahdolliset tahrat paikallisesti ja fleeceä voi hyvin myös tuulettaa. Mikäli fleece kuitenkin kaipaa pesua, suosittelemme käyttämään Guppyfriend-pesupussia. Pesupussin käyttö vähentää huuhteluveden mukana vesistöihin pääsevän mikromuovin määrää. Pesupussi suojaa fleeceä myös muulta kulumiselta ja pidentää näin ollen sen käyttöikää. Osta pesupussi täältä (länk)Tiesitkö?
Puuvilla on itseasiassa hyvin vahva materiaali, ja se voidaan pestä jopa 90 asteessa. Mutta puuvillavaate koostuu yleensä muustakin kuin vain puuvillakuiduista – esim. vaatteen hieno painatus ei kestä yhtä korkeaa pesulämpötilaa kuin puuvillakuitu pysyäkseen hyvänä pesusta toiseen. Siksi on tärkeää, että noudatat aina vaatteen pesuohjetta.

 

Osta Guppyfriend täältä