Asabea & Opokua kertovat neljännestä raskauskolmanneksesta
Mitä neljännellä raskauskolmanneksella tarkoitetaan? Polarn O. Pyretin raskausasiantuntijat Asabea ja Opokua Britton vastaavat! Lisäksi saat vinkkejä ja neuvoja imetykseen ja vauvan ensihetkiä varten.
Raskaus kestää tunnetusti yhdeksän kuukautta. Raskaus jaetaan ensimmäiseen, toiseen ja kolmanteen raskauskolmannekseen, joista jokainen koostuu kolmesta kuukaudesta. Kätilö Asabea ja doula Opokua, jotka ovat myös sisaruksia, käyttävät myös termiä ”neljäs raskauskolmannes” kuvaamaan vauvan kolmea ensimmäistä kuukautta syntymän jälkeen, jolloin lapsi tarvitsee hidasta sopeutumista kohdun ulkopuoliseen elämään.
– Vastasyntynyt lapsi on tottunut elämään vain kohdussa ja jatkuviin vaimeisiin ääniin ja pimeyteen. Vauvaa keinutetaan usein, hän ei ole koskaan yksin, hän on vedessä, hänellä on aina lämmin, hän on alasti, hänellä ei ole koskaan nälkä ja niin edelleen. Yhtäkkiä vauva on kohdun ulkopuolella. Siellä voi olla kuumaa ja kylmää, kuivaa ja märkää. Vauvan odotetaan käyttävän vaatteita ja vaippoja, hänellä on nälkä ja jano ensimmäistä kertaa, hänen odotetaan nukkuvan joskus itsekseen, hänellä on paljon tilaa, eikä häntä kanneta koko aikaa. Se on suuri muutos, johon sinun pitäisi suhtautua myötätuntoisesti, sanoo Asabea.
Opokua on saanut hiljattain vauvan – mikä tarkoittaa myös sitä, että Asabeasta on tullut taas täti!
Opokuan vauva syntyi kotona
Opokua on itse neljännellä raskauskolmanneksella saatuaan äskettäin vauvan – joka syntyi suunnitellusti kotona.
– Synnytys oli kaikkea sitä, mitä toivoin! En ehkä kuitenkaan toivonut väsymystä ja kovaa kipua, mutta ne kuuluvat osana useimpiin synnytyksiin. Vaikka sanoinkin muutaman kerran, etten enää jaksa, en epäillyt hetkeäkään – eikä kukaan muukaan paikalla ollut – ettenkö pystyisi synnyttämään lastani.
Vinkkejä imettäville
Ensimmäiset kuukaudet vauvan kanssa ovat vähintäänkin mullistavia. Alkuun aika kuluu pitkälti imetykseen tai pulloruokintaan.
- Jos suunnittelet imettäväsi, mielestäni on hyvä tietää imetyksen perustekniikka, miltä imetyksen pitäisi tuntua, kuinka usein vastasyntynyt lapsi pitää imettää ja mitä hyötyä hyvän olon hormonista eli oksitosiinista on. Ja siten imetyksestä – aiheesta on paljon kirjoja, joista jokainen löytää varmasti itselleen sopivimman ja mieluisimman. Minulla on myös ilmainen ruotsinkielinen luento YouTube-kanavallani, jossa käyn läpi imetyksen perusteet, sanoo Asabea.
Jos haluat imettää, Asabea neuvoo opettelemaan imettämisen perustekniikan ennen vauvan syntymää.
Miten huutava vauva voidaan rauhoittaa, jos on jo kokeiltu perustarpeiden täyttämistä, kuten ruokkimista, vaipan vaihtamista ja läheisyyden antamista?
– Lähde vaunulenkille vauvan kanssa, kanna häntä kantoliinassa tai tuudita lasta istuessasi pilatespallon päällä. Voit jatkaa lapsen pitämistä lähelläsi ja tarjota ruokaa uudelleen hetken kuluttua. Jos alat voida huonosti, on erittäin tärkeää pyytää apua kumppanilta tai läheiseltä ystävältä, joka voi tulla auttamaan. Lapsen itkemisen kuuntelu pitkiä aikoja voi olla erittäin raskasta ja stressaavaa, ja on täysin normaalia tuntea olonsa lannistuneeksi. Tärkeintä on, että sitä ei pura lapseen, Opokua sanoo.
Lopuksi: Mitä toivot, että joku olisi kertonut sinulle alkuajasta ennen lapsen syntymää?
– Yksi asia, josta mielellään saisi puhua enemmän, on se, että lapsia imetetään läheisyyden, lohdutuksen ja turvallisuuden vuoksi – eikä vain nälän takia, Opokua sanoo.
– Toivon, että olisin kuullut enemmän neljännestä raskauskolmanneksesta ja että jotkut lapset eivät suostu lainkaan makaamaan vaunuissa tai nukkumaan yksin. Taistelin vähän liian kauan vaunujen ja unipesän kanssa ensimmäisen lapseni kanssa, ennen kuin tajusin, että hän tarvitsi läheisyyttäni jotakuinkin koko ajan, Asabea sanoo ja lisää:
– Toivon myös, että joku olisi kertonut minulle, että itku sinänsä ei ole vaarallista. Sinun on tietenkin tehtävä voitavasi lapsesi tarpeiden täyttämiseksi, mutta joskus sekä lapset että aikuiset purkavat tunteitaan itkulla – ja se voi olla hyvä asia!
Mitä vaatteita vastasyntynyt tarvitsee? Opokuan vinkit!
-
Vähemmän on enemmän! Vauvat kasvavat yleensä nopeasti varsinkin alkuvaiheessa.
-
Muista, että lapsen on oltava aluksi paljon iho vasten ihoa. Lisäksi monet vauvat kakkaavat ja pissaavat todella usein, eikä vaippa aina pidä kaikkea sisällään.
-
Olen itse ostanut ensimmäistä kahta kuukautta varten viisi bodya, viidet housut, neljä potkupukua, yhden haalarin, koska lapseni on syntynyt talvella, sekä kolme pipoa – kaksi ohuempaa ja yhden neulepipon. Lähestulkoon kaikki on käytettyjä. Suurin osa on ostettu Polarn O. Pyretin Second Hand -osastolta myymälässä!
Kaipaatko lisää vaatevinkkejä alkuaikaa varten? Täältä löydät oppaamme!
Opokua on ostanut paljon käytettyjä vaatteita PO.P Second Hand -palvelusta myymälässä!