Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.

Rakastetut sadut

Osa lapsuuden tarinoista säilyy mukana läpi koko elämän ajan. Sellaisia ovat Astrid Lindgrenin sadut Lotasta ja Melukylän lapsista. Sadut on kuvittanut kauniisti Ilon Wikland. 

Tässä ainutlaatuisessa yhteistyössä rakastetut satuhahmot heräävät eloon kevään mallistossamme. Anna lapsuutesi satuaarteille uusi elämä lastesi kanssa. Lukeminen avaa uusia maailmoja ja herättää mielikuvituksen. Tai kuten Astrid Lindgren itse sanoi: Lapsuus ilman kirjoja – se ei olisi mikään lapsuus. Se olisi kuin olisit suljettu pois lumotusta maailmasta, josta voit löytää mitä erikoisinta iloa.

 

Mallistoon!


Lyömätön kaksikko Astrid ja Ilon

Vuonna 1953 Ilon Wikland asetti esikoistyttärensä lastenvaunuihin, otti mukaan tekemiään piirustuksia ja lähti Rabén & Sjögren -kustantamoon etsimään Astrid Lindgreniä. Se oli elämänmullistava tapaaminen.

Tuolloin Ilonilla ei ollut työtä eikä rahaa – ja hän oli päättänyt hankkia työtä kuvittajana. Astrid oli jo tuolloin julkaissut useita kirjoja ja työskennellyt Rabén & Sjögrenin toimittajana vuodesta 1946. Hän katsoi Ilonin kuvia ja antoi tälle mukaan osan Mio, poikani Mio -kirjan käsikirjoituksesta, jotta tämä voisi pohtia kirjan kuvitusta. Ei kestänyt kauaakaan, kun Ilon palasi takaisin mukanaan ehdotus – ja Astrid antoi hänelle työn!Monia tapaamisia Astridin kotona

Astridin ja Ilonin yhteistyö kesti useita vuosia. He tapasivat usein Astridin asunnossa Tukholman Dalagatanilla ja keskustelivat uusista käsikirjoituksista ja kuvituksista. Ilon oli erittäin kunnianhimoinen piirtäjä, ja hänelle oli tärkeää vangita kuviin satuhahmojen luonne. Joskus hän haki inspiraatiota omasta perheestään. Pikkuinen Lotta ja Melukylän lasten Kersti perustuvat kahteen Ilonin neljästä tyttärestä, Annaan ja Birgittaan.

 

Lapsuuden ympäristöt 

Satujen ympäristöihin Ilon sai usein inspiraatiota omasta elämästään.  
– Idyllisen Melukylän piirtämisessä hyödynsin monia muistoja onnellisilta ajoilta Virosta – taloa, huonekaluja, sisustusta ja niin edelleen. Monet lapsista muistuttavat lapsuudenystäviäni ja leikkikavereitani Haapsalussa, kertoo taitelija elämänkertakirjassaan Ilon Wikland: ett konstnärsliv.

 

Astrid kiitti Ilonia kirjeessä

Ilon Wikland on kuvittaja, joka on kuvittanut Astrid Lindgrenin kirjoja eniten – ja tästä Astrid on muun muassa kiittänyt häntä kirjeessä: Tiedän ja tunnen varmasti yhden ainoan asian ja se on kuinka paljosta olen sinulle kiitoksen velkaa: kuinka suuri merkitys sinulla on ollut kirjoilleni, sillä kuvillasi olet auttanut kirjojani tavoittamaan lukijakuntansa. Monet lapset muistavat koko ikänsä sinun luomasi kuvat. Niistä on tullut unohtumaton osa heidän lapsuuttaan.

Astrid Lindgren

Astrid syntyi vuonna 1907 Näs-nimisellä tilalla Vimmerbyn lähellä Smoolannissa. Hän oli 37-vuotias, kun hänen ensimmäinen kirjansa Riitta-Maija keventää sydäntään ilmestyi vuonna 1944. Seuraavana vuonna hän teki läpimurron Peppi Pitkätossu -kirjalla. Astrid kirjoitti yhteensä 34 romaania ja 41 kuvakirjaa, jotka on käännetty yli 100 kielelle. Hän kuoli kotonaan Tukholmassa 94-vuotiaana 28. tammikuuta 2002.

Ilon Wikland 

Ilon syntyi Virossa vuonna 1930 ja tuli 14-vuotiaana Ruotsiin pakolaisena. Hän oli taitava piirtämään jo pienenä, ja Ruotsissa hän pääsi aloittamaan taidekoulun. 23-vuotiaana hän sai töitä lastenkirjojen kuvittajana. Ilon Wikland on kuvittanut suuren osan Astrid Lindgrenin kirjoista – kaikkiaan noin 30 kappaletta.