Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
Korjausopas

Korjausopas

Moni rikkimennyt vaate on korjattavissa. Napin ompelu irronneen tilalle tai jalkalenkkien vaihto ovat helppoja korjauksia tehdä vaikka itse. Myymälöistämme voit tiedustella varaosia tuotteisiimme esim. pyytää uuden lukon vetoketjuun hajonneen tilalle tai napin kadonneen tilalle. Mikäli vaate ei ole kuitenkaan korjattavissa, voi siitä valmistaa jotain ihan muuta. Paidasta voi tehdä jumppapussin tai tumpuista hikinauhan. Mieti luovasti! Se, että tuotteita käytetään pitkään tai niille annetaan uusi elämä niiden rikkouduttua, on erinomainen ympäristöteko. Tässä muutamia vinkkejä!

Repeämän korjaaminen

Lue täältä, kuinka saat korjattua repeämän ompelukoneella tai käsin. 

 

Näin korjaat repeämän ompelukoneella tai käsin

Tarvitset:

 • kangaspalan
 • ompelukoneen / ompeluneulan ja lankaa

Tee näin:

 1. Etsi korjattavaan vaatteeseen sopiva kangapala. Leikkaa n. 2 cm repeämää leveämpi pala paikkakankaasta. Laita paikkakangas repeämän nurjalle puolelle ja kiinnitä se nuppineuloilla.
 2. Ompele siksak-ompeleita reilusti repeämän yli ompelit sitten käsin tai koneella. Katso, että ompeleet yltävät hyvin repeämän reunan yli ja täyttävät koko repeämän.
 3. Leikkaa ylijäävä kangas takapuolelta pois.

 

Napin ompelu

Napin ompelu on yllättävän helppoa.

Tarvitset:

 • napin
 • ompeluneulan
 • ompelulankaa
 • tulitikun

Tee näin:

 1. Merkitse napin paikka vaatteeseen.
 2. Leikkaa n. 60 cm pätkä ompelulankaa ja pujota lanka neulansilmään. Vedä lanka neulansilmän läpi ja sido langan päät yhteen, jolloin langasta tulee kaksinkertainen.
 3. Pujota lanka merkitsemästäsi kohdasta nurjalta puolelta kankaan läpi ja napissa olevan reiän läpi.
 4. Laita tulitikku napin yli ja pujota lanka napin toisen reiän läpi. Tulitikku jää ompeleen alle. Ompele muutaman kerran ylös ja alas napissa olevien reikien läpi. Napeissa on yleensä kaksi tai neljä reikää. Tulitikku on koko ajan ompeleiden alla.
 5. Vedä ompelun jälkeen tulitikku pois ja pujota neula napin reiästä sisään, mutta ei läpi alla olevasta kankaasta. Vedä nappia varovasti ylöspäin. Kierrä lankaa napin alla olevien ompeleiden ympäri muutama kierros, jolloin napin alle muodostuu pieni ’kaula’.
 6.  Pujota neula kaulan läpi ja sen jälkeen kankaan läpi nurjalle puolelle. Kiinnitä lanka tiukasti nurjalle puolelle solmulla ja leikkaa langan loppu pois.


Omat paikkalaput

 

Päätä itse, haluatko huomaamattomat vai hauskat ja huomiota herättävät paikat – tee ne itse!

 

Tarvitset:

 • rikkinäisen vaatteen
 • kangaspalan
 • kaksipuoleisen liimaharson (löytyy kangas- ja askartelukaupoista)
 • silitysraudan
 • ompeluneulan
 • ompelulankaa

 

Tee näin:

 1. Piirrä liimattavan kappaleen ääriviivat liimaharson paperipuolelle ja leikkaa irti hieman ääriviivojen ulkopuolelta. Paikan tulisi olla n. 2-3 cm paikattavaa reikää suurempi joka puolelta.
 2. Aseta karhea liimapuoli kangaspalan nurjalle puolelle.
 3. Silitä n. 30 sekunnin ajan ilman höyryä, niin että liimaharso kiinnittyy kankaaseen. Leikkaa kuvio irti ääriviivoja pitkin ja poista paperi.
 4. Aseta paikka lopulliselle paikalleen liimapuoli alaspäin ja silitä kiinni kankaaseen n. 1 minuutin ajan.  
 5. Voit ommella vielä paikan reunoja myöten varmistaaksesi, että paikka varmasti pysyy.

 

Muista!

Vaatteita ei kannata heittää roskiin, jos niihin on tullut pieni reikä tai pinttynyttä likaa. Ajattele luovasti ja ympäristöystävällisesti! Tahraisesta t-paidasta voi saada vielä hyvän rätin, hanskojen resoria voi käyttää vaikka hikinauhana. Ihan mitä itse keksit!

Kierrätysvinkit löydät täältä!

Vaatteiden kierrättäminen

Ympäristön näkökulmasta on aina parasta, mitä kauemmin vaatetta käyttää tai kun sitä ei itse enää halua käyttää, antaa tai myy sen eteenpäin. Mutta mitä sitten, kun vaate ei ole enää käyttökelpoinen?

Vaatteiden kierrätys ei ole ihan yhtä yksinkertaista kuin esim. muovin, lasin tai metallin. Tekstiilejä kierrätetään, mutta hyvin vähän tekstiilimateriaaleista soveltuu kierrätettäväksi uuden materiaalin raaka-aineena. Tekstiilit ovat nykyään erittäin usein sekoitteita ja sekoitemateriaalinen kierrätys on haastavaa. Vaatteet sisältävät myös usein nappeja, vetoketjuja ja muita materiaaleja.

Haluamme olla mukana vaikuttamassa

Haluamme olla mukana vaikuttamassa siihen, miten tekstiilien kierrätys kehittyy. Olemme mukana Textile for Recycling (T4RI) hankkeessa muiden alan yritysten ja järjestöjen kanssa. T4RI haluaa vaikuttaa alaan ja päätöksentekijöihin, jotta alalle saataisiin lainsäädäntö koskien tekstiilijätteen kierrätystä.

 

Tiesitkö että...


Jos ompelet napin takkiin, kannattaa ommella pienempi nappi kankaan nurjalle puolelle samaan kohtaan. Näin ulkopuolella oleva nappi istuu paremmin!