Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
Korjausopas

Korjausopas

Monesti rikkoutuneen vaatteen voi korjata. Irronneiden nappien tilalle voi ommella uudet ja jalkalenkit voi vaihtaa uusiin. Voit myös kysyä varaosia vetoketjuihin tai nappeihin lähimmästä PO.P myymälästäsi. Jos vaate ei ole enää korjattavissa, voi siitä tuunata jotain muuta.enää korjattavissa, voi siitä tuunata jotain muuta. Paidasta voi tuunata jumppapussin ja hanskoista vaikka hikipannat. Vain mielikuvituksesi on rajana! Kun vaatteilla on pitkä käyttöikä, teet myös ympäristölle palveluksen. Alta löydät kootut korjausoppaamme!

KORJAA REPEÄMÄ

Lue täältä, kuinka saat korjattua repeämän ompelukoneella tai käsin. 

 

Tarvitset:

- kangaspalasen

- ompelukoneen/ ompeluneulan ja -lankaa

 

Toimi näin: 

1. Käytä rikkoutuneen vaatteen kanssa sopivaa kangaspalaa. Leikkaa palanen n. 2 cm leveämmäksi kuin mitä repeämä on. Aseta palanen repeämän alle (vaatteen nurjalle puolelle) ja kiinnitä kangaspalanen nuppineuloilla vaatteeseen.

2.  

  • OMPELUKONE: Ompele edestakaisin repeämän päältä siksakilla, kunnes kangaspalanen on täysin kiinnittynyt. 

  • KÄSIN: Ompele siksak-linjaisesti koko repeämän päältä kunnes kangaspalanen on kiinni vaatteessa. Ompele sen jälken samalla tavalla vastakkaiseen suuntaa, jolloin ompeleesta tulee kestävämpi. sy med sisack-stygn över hela revan så att den täcks med stygn. Sy sedan likadant fast i motsatt riktning över dina stygn, då ska det hålla bättre.

 

3. Leikkaa ylimääräinen kangas ja olet valmis!

 

NAPIN OMPELU

Saatat luulla, että napin ompelu on vaikeaa nähdessäsi ohjeemme alta. Lupaamme kuitenkin, että se on erityisen helppoa! 

 

Tarvitse:

- napin
- ompeluneulan
- ompelulankaa
- tulitikun

 

Näin toimit:

 

1. Merkkaa vaatteeseen koht mihin nappi tulee. 

 

2. Leikkaa n. 60 cm ompelulankaa ja laita se ompeluneulan läpi. Solmi langan päädyt niin, että langasta tulee "kaksinkertainen". 

 

3. Läpäise neula nurjalta puolelta, sekä vie lanka napin puoliskon läpi. 

 

4. Laita tulitikku suoraan napin päälle ja läpäise seuraava reikä langalla niin, että lanka kiertyy tulitikun päältä. Ompele muutaman kerran napin reikien läpi, niin että tulitikku on paikallaan. 

 

5. Vedä tulitikku pois ja vie lanka napin reikien läpi, läpäisemättä kangasta. Vedä nappia hienovaraisesti yläspäin ja kierrätä lankaa muutaman kierroksen verran napin alapuolelle jääneen langan ympärille. 

 

6. Läpäise neula kankaan läpi nurjalle puolelle, päättele ommel solmulla ja leikkaa ylijäänyt lanka.

KORJAUSLAPUT

Valitse itse haluatko huomaamattomat vai värikkäät korjauslaput! 

 

Tarvitset:

- rikkinäisenvaatteen
- kangaspalan
- kaksipuolista tukikangasta
- silitysraudan
- neulan
- ompelulankaa

 

Toimi näin: 

1. Leikkaa sopivan kokoinen pala kaksipuolista tukikangasta korjauslappua varten. Lapun tulee olla n. 2-3 cm isompi, kuin vaatteen reikä on.

 

2. Laita korjauslapun kankaanpalanen nurja puoli ylöspäin, ja lisää päälle tukikangas muovinen puolisko alaspäin (kankaan nurjalle puolelle). 

 

3. Silitä tukikankaan paperiseltaa puolelta n. 30 sekuntia, liittääksesi sen kankaaseen.

 

4. Leikkaa korjauslappu tukikankaan reunoja myöten. 

 

5. Irroita paperi tukikankaasta, ja laita korjauslappu oikeapuoli ylöspäin rei'än päälle. Silitä korjaslappu silitysraudalla n. 1 min.verran, kunnes se on kiinnittynyt vaatteeseen. 

 

6. Käsinompele korjauslapun reunoja pitki, jotta se kiinnittyy varmasti kunnolla kankaaseen. Valmista! 

MUISTATHAN...

... Että ympäristön kannalta on pahinta, kun vaatteet heitetään pois roskapussissa. Sen sijaan vaatteista voi tuunata jotain muuta; mikä onkin sekä luovaa että hyväksi luonnolle! Tahraisesta t-paidasta voit tehdä rätin, ja hanskoista voit tuunata hikipannat. Miten ja mistä tuunaat, päätät sinä! 

Kierrätysvinkit löydät täältä!

VAATTEIDEN KIERRÄTTÄMINEN

Ympäristön kannalta, on parempi että vaatteet kierrätetään.. Mutta mitä silloin kannattaa tehdä, kun vaate ei ole enää käyttökelpoinen?

 

Haluamme mahdollistaa niin vaatteiden kierrätyksen, kuin myös sen mukana tulleen kassin. Valitettavasti, nykypäivänä se ei ole mahdollista. Tekstiilejä on mahdollista kierrättää, mutta harva vaate on kierrätettävissä ja muutettavissa kokonaan uudeksi vaatteeksi. Vielä ei olla kehitetty tapaa, jolla voitaisiin kierrättää itse tekstiilin kuidut. Tämä johtuu siitä, että nykypäivän vaatteissa käytetään montaa eri materiaalia, kuten puuvillaa ja polyesteriä, sekä muovisia nappeja ja metallisia vetoketjuja. 

Erinäisiä tekstiilejä voi käyttää esimerkiksi pehmolelujen tai tyynyjen täytteeksi, mieluummin kuin että ne jättää vaattrrnkierrätyspisteisiin.

 

 

OSUUTEMME

Haluamme tehdä osuutemme, ja sen vuoksi osallistummekin tekstiilien kierrätykseen (T4RI-projektin kanssa). Kyseisen projektin kanssa ovat yhteistyössä Ruotsalainen yritys organisaatio Svensk Handel sekä monet alan vaatteidenvalmistajat. T4RI haluaa vaikuttaa tekstiilijätteiden kierrätykseen koskevia järjestelmiä ja vaatimuksia.

Tiesitkö että...

Jos ompelet napin kiinni takkiin, voit ommella pienemmän napin sisäpuolelle samalla. Näin ulkopuolella oleva nappi pysyy paremmin paikallaan.