Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.

Lasten kenkien koko-opas

Tästä oppaasta löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin koskien oikeankokoisten lasten kenkien valintaa!

Mittaa lapsen jalat

 

Lapsen jalat on helpoin mitata laittamalla paperi lattialle seinää vasten. Lapsi asettuu sen jälkeen seisomaan paperin päälle kantapäät seinää vasten. Katso, että lapsi seisoo suorana ja koko painollaan jalkojen päällä, sillä jalan koko kasvaa, kun paino on sen päällä. Piirrä viiva pisimmälle tulevan varpaan kohdalle. Mittaa molemmat jalat erikseen, jalat saattavat olla eri kokoiset. Valitse tällöin oikea koko suuremman jalan mukaan. Mittaa sen jälkeen pituus paperin reunasta viivaan. Kun olet mitannut jalkojen pituudet, lisää mittaan kasvunvara. Kasvunvara riippuu siitä, minkä tyyppinen kenkä on kyseessä.

 

Mistä tietää, että kenkä on liian pieni?

 

Kengän pitää istua hyvin ja olla mukava jalassa heti alusta alkaen. Mikäli näin ei ole, on kenkä vääränkokoinen, -mallinen tai huonolaatuinen.

Lapsen jalka kasvaa usein pyrähdyksittäin ja joskus todella paljon kerralla. Jalan ja kengän koko on hyvä tarkistaa ajoittain. Kun tilaa alkaa olla alle 5 mm, on aika hankkia isommat kengät, muutoin varpaat osuvat kengän kärkeen kävellessä. Tätä 5 mm mittaa sanotaan käyntivaraksi.

Kasvunvara eri tyyppisissä kengissä

  • Avonaiset sandaalit n. 10 mm
  • Umpinaiset sandaalit n. 10 mm
  • Kävelykengät n. 10–15 mm
  • Ohutvuoriset syys- tai kevätkengät n. 10–15 mm
  • Lämminvuoriset talvikengät n. 15–20 mm
  • Kumisaappaat n. 15–20 mm

 

Kuinka nopeasti lapsen jalka kasvaa?

  • 1–2-vuotiaana n. 20 mm vuodessa
  • 2–3-vuotiaana n. 15 mm vuodessa
  • 3–11-vuotiaana n. 10 mm vuodessa

Ensimmäiset kengät 0-1 v

Kun lapsesi alkaa kävellä, on aika hankkia ensimmäiset oikeat kengät! Valitse kevyet, ohut- ja pehmeäpohjaiset kengät, sillä liika pito voi aiheuttaa lapsen kaatumisen.  

Valitse laadukkaat kengät, jotka pysyvät jalassa ja tukevat pystyasentoa. Kenkien pitäisi myös olla hengittävät, sillä pienet lapset hikoilevat paljon.

0-1 v kengät löydät täältä!

 

1-vuotiaasta ylöspäin 

1-vuotiaasta eteenpäin lapsella on kengissä paljon enemmän valinnanvaraa.  Kaikkien kenkien tulisi kuitenkin olla taipuisia ja joustavia sekä hengittäviä.

1v+ kengät löydät täältä!

Psst...

Nyt tiedät, miten valita oikea kengän koko. Meiltä löydät myös oppaan vatteiden koon valintaan. Tutustu myös kätevään koko-oppaaseemme!  

 

Lastenvaatteiden koko-oppaaseen!

 

Me autamme sinua!

Tuntuuko oikean koon löytäminen haastavalta? Tule käymään myymälässä ja asiantunteva henkilökuntamme auttaa löytämään oikean koon juuri sinun lapsellesi.

Katso lähin myymäläsi täältä!