Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.

Mehiläistenhoitaja Lisa ja hänen lapsensa Wilhelm, Charlie ja Vera: ”Meillä on 100 000 mehiläistä!”

Millaista on hoitaa kokonaista mehiläisyhdyskuntaa ja tehdä omaa hunajaa? Lisa Jungerts perheineen tietää sen!

Kolmen lapsen äiti Lisa Jungerts työskentelee arkisin tuote- ja kehityspäällikkönä, mutta mieluiten hän omistautuu harrastukselleen mehiläistenhoitajana!


– Olen halunnut tehdä tätä jo yli kymmenen vuotta. Tämä johtuu osittain siitä, että serkkujeni isällä on mehiläisiä, joista on ollut aina jännittävää kuulla, ja osittain ympäristösyistä. Mielestäni on erittäin mielenkiintoista seurata, miten mehiläisyhdyskunta toimii yhden kuningattaren johdolla, joka päättää käytännössä kaikesta.


Alun perin Lisa halusi rakentaa mehiläispesän itse, mutta pian hän huomasi sen olevan varsin monimutkaista.
– Halusin päästä alkuun nopeasti, joten ostin pesän ja valmiin mehiläisyhdyskunnan mehiläisiä hoitavalta ystävältäni.


Kuinka paljon aikaa käytät mehiläisiisi?
– Kesällä mehiläispesä avataan noin joka toinen viikko, mutta niitä seurataan tietysti muulloinkin. Lisäksi käytän paljon aikaa mehiläisistä lukemiseen. Kaikki Facebook-päivitykseni liittyvät mehiläisiin!


Kuinka monta mehiläistä on yhdessä pesässä?
– Noin 50 000 mehiläistä, mutta se vaihtelee vuodenajan mukaan. 

 


Charlie nimesi mehiläiskuningattaret
Nykyään perheellä on kaksi mehiläispesää omakotitalonsa tontilla Tukholmassa. Heidän mielestään se toimii erinomaisesti.
– Jos mehiläisyhdyskunnan kuningatar on kiltti, myös mehiläiset ovat kilttejä – ja näin tilanne on juurikin meillä, sanoo Lisa.


Lisan poika Charlie on antanut nimet kummallekin mehiläiskuningattarelle.
– Niiden nimet ovat Punainen lohikäärme ja Kuningatar Birgitta, hän kertoo.


Vaati kuitenkin hieman ylipuhumista, ennen kuin koko perhe kannatti ideaa mehiläisten hankkimisesta.
– Mieheni Martinin mielestä se ei ollut hyvä idea. Kun kerroin lisää mehiläisten hoitamisesta, hän kiinnostui ja alkoi lukea itse lisää – ja hänen mielestään se oli todella kiehtovaa! Hän rakensi nopeasti mehiläishotellin, joka on talon takana, ja oli siihen niin tyytyväinen, että hankki mehiläisiä ennen minua, sanoo Lisa nauraen.


Lisalle oli myös itsestään selvää keskustella naapurien kanssa ennen projektinsa aloittamista.
– Kaikki suhtautuivat asiaan myönteisesti. Kiitoksena kukin heistä sai myöhemmin purkin hunajaamme, sanoo Lisa.

 

Näin Lisa tekee hunajaa
Lisa valitsi pesiksi ns. ylälistapesät, joissa mehiläiset rakentavat vahakakut listoihin. Saatua hunajaa ei voi lingota, vaan se on puristettava.
– Leikkaan kakun irti, laitan sen siivilään ja murskaan sen kulhossa. Säilytän sitä jääkaapissa ja sekoitan sähkövatkaimella 1–2 kertaa päivässä 2–3 viikon ajan, kunnes sen väri ja koostumus muuttuvat. Kun hunaja on kiteytynyt kirkkaaksi, kaadan sen purkkiin, kertoo Lisa.


Kuinka paljon hunajaa olet valmistanut tähän mennessä?
– 5–8 kiloa, mikä ei ole paljon, mutta tämä olikin vasta ensimmäinen vuoteni. Serkkujeni isä sai 70 kiloa yhdestä mehiläisyhdyskunnasta, mikä on mielestäni erittäin vaikuttavaa. Hunajaa voi kerätä vain muutamaan kuukauden aikana kesällä.


Mikä on vaikeinta?
– Vahan työstäminen on hieman hankalaa. Olen vielä aloittelija, joten mehiläisiä hoitavat ystäväni auttavat minua paljon, kun kysymyksiä ilmenee – ja tätä tapahtuu koko ajan.

Tällä hetkellä perhe eivät suunnittele hunajan myymistä, mutta he syövät sitä mielellään. Jos lapset saisivat päättää, he laittaisivat mieluiten hunajaa myös voileivän päälle.
– Ja lettujen! sanoo Wilhelm.


Lopuksi: Kuinka pitää edetä, jos haluaa oman mehiläispesän?
– Suosittelen ottamaan yhteyttä paikalliseen mehiläistenhoitajien yhdistykseen ja opiskelemaan aiheesta mahdollisimman paljon. Sitten on hyvä hankkia mentori, jolta voi kysyä kaikesta mahdollisesta, sillä aina tulee esiin asioita, joista ei ole koskaan kuullut puhuttavankaan. Sen jälkeen valitaan pesätyyppi ja jatketaan sitä kautta eteenpäin, sanoo Lisa.

Lisa

Nimi: Lisa Jungerts ja lapset Wilhelm, Charlie ja Vera.
Ammatti: Tuote- ja kehityspäällikkö rakennusalalla, mehiläistenhoitaja vapaa-ajalla.
Asuinpaikka: Tukholma.

Näin voit auttaa mehiläisiämme!

Tämän voit tehdä yhdessä lastesi kanssa.


Lue lisää täältä