Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
Pesuopas

Pesuopas

Pyykkiä kertyy helposti lasten avulla. Alla on meidän vinkkimme, vaatteiden pesuun ja kuivaukseen, joilla pidennät vaatteiden käyttöikää ja säästät samalla luontoa!

PESE FIKSUSTI

Voit vaikuttaa pesutavoillasi siihen, että vaatteesi säilyvät pitkään hyväkuntoisina. Kaikkien ohjeidemme noudattaminen voi olla haastavaa, mutta kannattaa ottaa näistä käyttöön edes muutamia – pienilläkin muutoksilla on pitkällä aikavälillä merkitystä!

 

1. Lajittelu

Värilliset vaatteet

Jos peset yksivärisiä vaatteita moniväristen vaatteiden kanssa, vaatteiden vaaleiden osien värjäytymisen riski kasvaa. 

Kun lajittelet pyykit:

- Kokonaan valkoiset - Pestään muiden kokonaan valkoisten vaatteiden kanssa. Kaikkia muita värejä tulisi välttää pestä samassa.

- Yksivärinen - Pestään muiden samankaltaisten värien kanssa. 

- Moniväriset - Pestään muiden moniväristen vaatteiden kanssa. Vaatteet, joissa on vaaleaa ja tummaa, pestään erikseen. 

Tiesitkö..?

Vaate voi värjäytyä, jos sen jättää pesukoneeseen pesun jälkeen. Kun märät vaatteet ovat pesukoneessa päällekkäin, voi väri tarttua vaatteesta toiseen. Tämän vuoksi kannattaakin kuivattaa vaateeet heti kun pesukone on valmis. 

2. Annostelu

Pese täysiä koneellisia

Säästät energiaa pestessä täysiä koneellisia, mikä säästää myös luontoa.  Muistathan, että jos täytät koneen liian täyteen,  se voi vahingoittaa sekä pesukonettasi että vaatteitasi. 

 

Pyykinpesuaineen annostelu 

Pyykinpesuaineen yliannostelu ei ole hyväksi, sillä ylimääräinen pesuaine huuhtoutuu ympäristöön ja vaatteen väri voi haalistua. Sen vuoksi on hyvä noudattaa pesuaineen mukana tulevaa annostusohjetta.

Huuhteluaine

Suosittelemme olla käyttämättä huuhteluainetta, sillä se vaikuttaa negatiivisesti sekä ympäristöön että vaatteen kestävyyteen.

Tiesitkö että..?

Voit selvittää helposti, jos olet käyttänyt liikaa pesuainetta, pesukoneellisen alussa kertyvän vaahdon perusteella. Jos vaahtoa kertyy paljon, olet käyttänyt liikaa pesuainetta. Näin tiedät, että ensi kerralla voit käyttää vähemmän! 

3. Kuivaaminen

Ympäristöystävällisyyen kannalta on parasta, ettei vaatteita kuivateta kuivurissa tai kuivatuskaapissa. Vaatteet myös kestävät pidempään, jos niiden antaa kuivua itsestään.

Poikkeuksena, ulkovaatteet tulee kuivata kuivarissa tai kuivauskaapissa täysin kuivaksi. Ulkovaatteet tulee kuivata niille suositellussa kuivausasteessa. Jos pesuohjeissa lukee, että vaate tulee pestä 40 asteessa, niin tulee se myös kuivata samassa asteessa.

Kun kuivaat kuivarilla, täytä koko kone täyteen mutta älä laita konetta liian täyteen. Muuten vaatteet eivät kuivu täydin ja vaatteet jäävät ryppyisiksi. Olisi myös hyvä kuivattaa ne vaatteet samassa, joilla on sama kuivausaika. Esimerkiksi, synteetisillä kankailla ja puuvillalla on täysin eri kuivausajat. 

 

FARKUT

Jos pidät farkuista hyvää huolta, niistä tulee vaatekaapin luottoystävä pitkäksi aikaa. Ajan kuluessa farkut näyttävät jopa paremmilta! Lue vinkkimme farkkujen huoltamiseen pesuoppaastamme.  

 

Seuraa farkkujesi pesuohjetta 

 

Tyhjennä taskut

 

Käännä farkut nurin

Näin ehkäiset farkkujen värin haalistumisen epätasaisesti.

 

Pese aina samanväristen vaatteiden kanssa

Erityisen tärkeää varsinkin mitä tummempi farkun väri on. 

 

Käytä pesuainetta, jossa ei ole valkaisuainetta 

 

Älä käytä huuhteluainetta

Huuhteluaine voi vaikuttaa farkkujen elastisuuteen ja on lisäksi huono ympäristön kannalta. 

 

Levitä farkut kuivumaan märkinä

Ota farkut ulos pesukoneesta heti pesun jälkeen. Kannattaa myös suoristaa ja venyttää farkkuja hieman, kun ne ovat vielät märät.

 

Anna farkkujen kuivua itsekseen

Emme suosittele farkkujen kuivaamista kuivarilla, sillä farkut voivat sen seurauksena menettää muotonsa. 

Miten Windfleece pestään? 

Myymme nyt Guppyfriend-pesupusseja, jotka suodattavat fleeceistä irtaantuvia mikromuovihiukkasia. Guppyfriendin avulla nämä mikromuovihiukkaset eivät päädy mereen tai muuhun vesistöön. Pesupussin pehmeä pinta pesee vaatteen hellävaraisemmin ja lisää niin myös vaatteiden kestävyyttä!

Kuivaus

Kuivaa aina matalassa lämpötilassa, joko kuivauskaapissa tai kuivarissa

Ulkovaatteet vaativat lämpökuivauksen pesunjälkeen, jotta ulkovaatteen vedenhylkivyys toiminta pysyy ennallaan. Ulkovaatteet tulee kuivata pesuohjeen mukaisesti suositellussa lämpötilassa. Näin myös ehkäiset teipattujen osien kulumisen. Ulkovaatteiden vettähylkivä ominaisuus tulee vähitellen vähenemään pesujen yhteydessä, minkä vuoksi vaatteiden pintaa pitää kyllästää uudelleen vettähylkiväksi. Kyllästeitä voit ostaa urheilu- ja vapaa-ajanliikkeistä, mutta sen tulee olla PFC-vapaa! 

 

UV-VAATTEEN PESU

UV-vaatteissa on korkea aurinkgonsuojakerroin, minkä takia on tärkeää pitää huolta näistä vaatteista. Onneksi tämä on helppoa!

 

Pesu

SPF 50 tarkoittaa, että auringonsuojakerroin on 50 kertaa vahvempi, kuin ilman auringonsuojaa. UV-vaatteet ovat helppoja ja erityisen hyviä vaatteita lapsille, suojaten lasten herkkää ihoa. Tämän vuoksi onkin tärkeetä pitää huolta lasten UV-suojasta! 

 

Huuhtele vaate käytön jälkeen

Huuhtele viileällä vedellä rantapäivän jälkeen. 

 

Käännä vaate nurin

 

Seuraa UV-vaatteen pesuohjeita

 

Käytä valkaisuaineetonta pesuainetta 

 

Kuivaus

Auringossa tai kuivarissa kuivattamisen sijaan, vaate kannattaa kuivattaa varjossa tai sisätilassa. 

MATERIAALIEN PESU

 

Eri materiaaleilla on erilaiset pesuvaatimukset. Viskoosi on erittäin herkkä materiaali märkänä ja villa kuluu käytössä. Olemme keränneet vinkkejä eri materiaalien pesuun, pidentääksesi vaatteiden käyttöikää.

 

Villa

Villa ei kerää likaa paljoa. Sen vuoksi pelkästään vaatteen pudistaminen on tarpeeksi. Jos haluat pestä villavaatteen, kannattaa sinun käyttää hienopesuainetta ja villanpesu-asetusta. 

 

Viskoosi

Viskoosi on kuitu, joka on hyvin herkkä märkänä ja saattaa siten rikkoutua helposti. Viskoosi pestään hienopesu-asetuksella, sekä mielellään pesupussissa. Pesun jälkeen viskoosi kangas on tiivis ja kankea, minkä vuoksi sitä tulisi käsitellä märkänä hellävaraisesti. Vaatteen kuivauduttua, voit silittää sen, jolloin se palautuu muotoonsa ja siitä tulee taas pehmeä.

 

Tekokuidut

Tekokuidut eivät likaannu niin helposti ja usein vaativat pelkästään kostealla pyyhkimistä lian poistamiseksi. Tekokuitu on myös vahva mutta elastinen, minkä vuoksi se myös kestää käyttöä paremmin eikä ryppyynny helposti. Muistathan valita tekokuitu-asetuksen pesukoneessa, pestessäsi tekokuituvaatteita. 

 

Fleece

Emme suosittele fleece pesemistä usein, sillä se ei ole tarpeen sekä kuluttaa niin ympäristöä kuin vaatettakin. Fleeceä pestäessä, siitä irtoaa mikromuovikuitua, joka ajautuu mereen ja muualle vesistöön. Pesun sijaan, fleecen voi tuulettaa ja tahrat kannattaa pestä kohdittain. Jos fleecevaate tarvitsee pesua, suosittelemme ostamaan Guppyfriend pesupussin, joka kerää kaikki irtoavat mikromuovikuidut. Pesupussin pehmeä materiaali pesee vaatteen hellävaraisemmin, ja siten myls pidentää vaatteen käyttöelinikää! 

 

 

Tiesitkö, että...

Puuvilla on vahvaa materiaalia, jota voi pestä jopa 90 asteessa. Bomull egentligen är ett starkt material och skulle kunna tvättas i upp till 90 grader. Puuvilla tuotteet ovat kuitenkin usein käsiteltyjä, (esim. värjättyjä, ommeltuja ja painettuja), joten varsinainen suositeltu lämpötila on alhaisempi.