Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.

PO.P Vaatesymbolit

Teknisistä ulkovaatteistamme löytyy monenlaisia symboleita, jotka auttavat ostopäätöksen tekemisessä. Niiden avulla näet helposti, mitkä vaatteet sopivat juuri sinun lapsellesi.

Tuulenpitävä

Tuulenpitävät vaatteet suojaavat tuulelta ja auttavat lasta pysymään lämpimänä. Joskus vain eniten tuulen armoilla olevat vaatteen osat ovat tuulenpitäviä, esimerkiksi hatussa korvien alue. Toisinaan koko vaatteen, kuten tuulitakin, tärkein ominaisuus on olla tuulenpitävä.

Tuulenpitävyys testataan imemällä ilmaa kankaan läpi. Ilman läpäisevyys ilmoitetaan millimetreinä sekunnissa.

Kestävä

Kestäväksi merkitty tuote kestää kulutusta saman kategorian muita tuotteita paremmin.

Tekstiilien kestävyyttä mitataan monella tavalla. Polarn O. Pyretillä kulutusta mitataan tekniikalla, joka on kehitetty työvaatteiden testaamiseen. Hankaamme kangasta karkealla hiekkapaperilla – ikään kuin lapsi leikkisi ulkona erilaisilla pinnoilla. Kestävyys ilmoitetaan kierroksina eli kuinka monta kertaa kangasta voidaan hangata hiekkapaperilla, ennen kuin kaksi lankaa katkeaa.

Vedenpitävä

Vedenpitävä kangas ei päästä vettä läpi. Eri tuotemerkit kutsuvat vaatteita vedenpitäviksi erilaisin perustein. Joidenkin mielestä vedenpitäväksi voi kutsua kangasta, jonka vesipilariarvo on 2 000 mm. Meillä tuo raja on kuitenkin vähintään 3 000 mm. Vaate voidaan luokitella vedenpitäväksi, kun sen vesipilariarvo on vähintään 3 000 mm ja siinä on lisäksi teipatut saumat.

 

Mikä on vesipilariarvo? 

Vedenpitävyyttä mitataan vesipilariarvon millimetreinä, mikä kertoo, kuinka suuren paineen kangas kestää, ennen kuin vesi läpäisee vedenpitävän kalvon ja kastelee kankaan kosteaksi tai märäksi. Testi on standardisoitu, joten voit vertailla eri valmistajien vaatteiden vedenpitävyyttä keskenään.

Vedenpitävyyttä säädellään päällyskankaan kääntöpuolella olevalla kalvolla, jonka huokoset ovat niin pienet, että vesi ei pääse niistä läpi. Vaate voi siis kastua ulkopuolelta, mutta pysyä kuivana sisäpuolelta.

 

Vesipilari – näin se toimii

>3 000

Kestää kevyen sateen, mutta ei kestä painetta.

>5 000

Kestää kohtalaisen sateen ja lumen. Kestää jonkin verran paineen, esim. lyhytaikaista kosteassa paikassa istumista.

>10 000

Kestää kovaa sadetta, kastelevaa lumisadetta ja suurempaa painetta, esim. pidempiaikaista kosteassa paikassa istumista.

Vettähylkivä

Vaatteen vedenhylkivyys tarkoittaa, että vaatteen pinnalle kertyvät vesipisarat valuvat pois.

Vettähylkivä vaate kestää lyhytkestoisen tihkusateen, mutta kovempi sade läpäisee kankaan. Myös vedenpitävät vaatteet kannattaa tehdä vettähylkiviksi, sillä muuten niiden ulommasta kankaasta tulee märkä ja painava. Vaikka vesi ei läpäisisi kangasta ja kastelisi lasta, vaatetta olisi epämukavaa käyttää. Tästä syystä vaate voikin olla sekä vedenpitävä että vettähylkivä.

Vaatteesta tulee vettähylkivä, kun se käsitellään vettähylkivällä kyllästeellä.

 

Miksi meillä on myös pelkästään vettähylkiviä vaatteita? 

Tämä riippuu vaatteen käyttötarkoituksesta, minkä ikäisille lapsille vaate on tarkoitettu ja siitä, millaisia ominaisuuksia haluamme vaatteeseen. Vastasyntyneiden vaatteista tehdään useimmiten vain vettähylkiviä siksi, että pienet vauvat eivät vietä pitkiä aikoja sateessa. Vettähylkivät vaatteet ovat yleensä vedenpitäviä vaatteita taipuisampia, joten ne sopivat paremmin tietynlaiseen käyttötarkoitukseen.

 

Hengittävä

Hengittävä tuote vapauttaa ylimääräisen lämmön ja kosteuden. Vapautumisen ansiosta hikoilevakin lapsi tuntee olonsa mukavan lämpimäksi ja kuivaksi. Jokaisella lapsella on vaatteiden hengittävyyden suhteen omia tarpeitaan: aktiivisesti liikkuva lapsi tarvitsee hengittävämmät ulkovaatteet kuin vähemmän liikkuva lapsi.

Teipatut saumat

Vaate voidaan luokitella vedenpitäväksi, kun sen vesipilariarvo on vähintään 3 000 mm ja siinä on teipatut saumat.

Jos saumoja ei teipata, vesipisarat läpäisevät ompelukoneen kankaaseen jättämät pienet reiät. Vaatteessa voi olla joko täysin (fully taped) tai osittain teipatut (semi taped) saumat. Esimerkiksi olkapäiden saumat voivat olla teipatut, mutta kainaloiden eivät. Tällaisen vaatteen saumat luokitellaan osittain teipatuiksi.

Teipattavien saumojen määrä riippuu vaatteen käyttötarkoituksesta ja kuinka alttiita eri alueet ovat sääolosuhteille. 

 

PO.P WeatherPRO® - Teknisiä ulkovaatteita pohjoismaiseen ilmastoon

Tutustu PO.P WeatherPRO -merkittyihin teknisiin ulkovaatteisiin, jotka suojaavat, lämmittävät ja pitävät kuivana. Näissä vaatteissa lapset saavat olla lapsia.

Katso kaikki PO.P WeatherPRO -vaatteet täältä!

Tiesitkö?

Meidän vedenkestävät tuotteet ovat aina PFC-vapaita. 

Lue lisää kemikaalirajoitteistamme täältä!