Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
PO.P Vaatesymbolit

PO.P Vaatesymbolit

Teknisistä ulkovaatteistamme löytyy monenlaisia symboleita, jotka auttavat ostopäätöksen tekemisessä. Mitä nämä symbolit tarkalleen ottaen tarkoittavat? Lue lisää alta!

Symbols

Tuulenpitävä

 

Tuulenpitävä tuote suojaa nimensä mukaisesti tuulelta. Tuulenpitävät tuotteet auttavat pitämään lapsen lämpimänä. Joskus koko tuote (esim. tuulenpitävä takki) tehdään tuulenpitäväksi ja joskus tuulenpitäviksi tehdään vain ne tuotteen osat (esim. hatun korvien ympäristö), jotka joutuvat kovimmin tuulen armoille. 

Tuulenpitävyyttä mitataan imemällä ilmaa tuotteen läpi. Tuulenpitävyys merkataan millimetreinä sekunnissa. 

 

Kestävä

 

Kestäväksi merkattu tuote kestää kulutusta saman kategorian muita tuotteita paremmin. Kankaan kestävyyttä voidaan mitata eri tavoin. Polarn O. Pyretillä kulutusta mitataan tekniikalla, joka on kehitetty työvaatteiden testaamiseen. Testissä hankaamme kangasta koneellisesti kovalla hiekkapaperilla simuloidaksemme tosielämän käyttötilanteita (esim. asfaltilla ryömimistä). Kun kankaasta katkeaa kaksi lankaa, testi keskeytetään. Tämän jälkeen arvioidaan, kuinka monta hankausta kangas kesti. 

Tuotteen kestävyyden mittaamiseen ei ole olemassa standardisoitua testiä – jokainen vaatevalmistaja käyttää omanlaista hiekkapaperia, painetta ja nopeutta koneissaan. Niinpä eri vaatevalmistajien tuotteita ei voi verrata keskenään. 

Tietyissä ulkovaatteissa on kestävän kankaan lisäksi erityisiä vahvistuksia niissä osissa (esim. polvet ja ulkovaatteiden takapuolet), jotka altistuvat kulutukselle eniten. Vahvistukset on aina merkattu tuotteen tuotekorttiin.

 

Vesipilari

 

>3 000

• Kestää kevyen sateen, mutta ei kestä painetta


>5 000

• Kestää kohtalaisen sateen ja lumen.

• Kestää paineen, esim. lyhytaikaista kosteassa

paikassa istumista.


>10 000

• Kestää kovaa sadetta, kastelevaa lumisadetta 

• Kestää painetta, esim. pidempiaikaista kosteassa

paikassa.

 

 

Vedenpitävä

 

Vedenpitävä kangas ei päästä vettä läpi. Vedenpitävyydelle ei ole olemassa standardisoitua määritelmää. Valmistajat määrittelevätkin käsitteen eri tavoin. Jotkut kutsuvat vedenpitäväksi vaatetta, jonka vesipilariarvo on 2000 mm, me olemme asettaneet vedenpitävyydelle rajaksi 3000 mm. Lisäksi tuotteen kaikkien saumojen tulee olla teipattuja.

 

Mikä on vesipilari? 

Vedenpitävyyttä mitataan vesipilariarvon millimetreinä. Arvo kertoo, kuinka paljon painetta kangas kestää ennen kuin vesi läpäisee vedenpitävän kalvon ja tekee kankaasta kostean tai märän. Kyseessä on standardisoitu testi, joten voit vertailla eri valmistajien arvoja keskenään.

 

Vettähylkivä

 

Kun vaate on vettähylkivä, vesipisarat vierivät pois vaatteen pinnalta. Vettähylkivä vaate kestää lyhytkestoisen tihkusateen, mutta kovempi sade läpäisee kankaan. Ulkovaatteemme ovat aina PFC-vapaita! 

Myös vedenpitävät vaatteet kannattaa tehdä vettähylkiviksi, sillä muuten niiden ulommasta kankaasta tulee märkä ja painava. Vaikka vesi ei läpäisisi kangasta ja kastelisi lasta, vaatetta olisi epämukavaa käyttää. Vaate voikin olla paitsi vedenpitävä, myös vettähylkivä.

 

Miksi meillä on myös pelkästään vettähylkiviä vaatteita? 

Se, tehdäänkö vaatteesta vedenpitävä vai vettähylkivä, riippuu vaatteen käyttötarkoituksesta sekä siitä, minkä ikäisille lapsille vaate on tarkoitettu. Vettähylkivät vaatteet ovat yleensä vedenpitäviä vaatteita taipuisampia, joten ne sopivat paremmin tietynlaiseen käyttöön. Vastasyntyneiden vaatteista tehdään vettähylkiviä siksi, että pieni vauva ei vietä pitkiä aikoja sateessa.

 

Hengittävä

 

Hengittävä tuote vapauttaa ylimääräisen lämmön ja kosteuden. Vapautumisen ansiosta hikoilevakin lapsi tuntee olonsa mukavan lämpimäksi ja kuivaksi. Jokaisella lapsella on vaatteiden hengittävyyden suhteen omia tarpeitaan: aktiivisesti liikkuva lapsi tarvitsee hengittävämmät ulkovaatteet kuin vähemmän liikkuva lapsi.

Teipatut saumat

 

Jotta kutsumme vaatetta vedenpitäväksi, sen vesipilariarvon tulee olla vähintään 3000 mm. Lisäksi vaatteessa tulee olla teipatut saumat. 

Jos saumat eivät ole teipatut, vesipisarat läpäisevät pienet rei'ät, jotka ompelukone kankaaseen tekee. 

Vaatteessa voi olla joko täysin (fully taped) tai osittain teipatut (semi taped) saumat. Se, kuinka moni tuotteen saumoista on teipattu, riippuu tuotteen käyttötarkoituksesta ja siitä, kuinka alttiita vaatteen eri osat ovat sääoloille. Niinpä jonkin vaatteen olkapään saumat saattavatkin olla teipattu, mutta hihan alapuolen saumat eivät. Tällaisen vaatteen saumoja kutsutaan osittain teipatuiksi.

 

Tiesitkö?

Meidän vedenkestävät tuotteet ovat aina PFC-vapaita. 

Lue lisää kemikaalirajoitteistamme täältä!