Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
Lastenvaatteiden koko-opas

Lastenvaatteiden koko-opas

Ulkovaatteiden tulee olla oikeankokoiset ja istua lapselle, jotta kaikki tärkeät ominaisuudet toimivat suunnitellusti. Oikeankokoiset vaatteet myös säilyvät parempana ja lapsen on mukava olla sekä leikkiä niissä. Oikean koon valinnalla varmistat, että lapsesi saa ulkovaatteista kaiken irti. Koko-oppaamme auttaa sinua löytämään juuri oikean koon ulkovaatteista!

KUINKA LÖYDÄN OIKEAN KOON? 

Lapsen pituuden mittaaminen on paras tapa selvittää oikea vaatekoko. Pidä kuitenkin mielessä, että lapset kasvavat hurjaa vauhtia, joten tarkasta pituus ennen ulkovaatteiden hankintaa. Lapsesi pituus senttimetreissä kertoo suoraan vaatekoon. Olemme myös arvioineet jokaiseen kokoluokkaamme ikähaarukan, jolle vaate on suunniteltu. Suosittelemme kuitenkin lähtökohtaisesti koon valintaa pituuden mukaan. 

"Lapseni on 110 cm pitkä, minkä koon valitsen?" 
Valitse koko 110 cm. 

"Lapseni pituus on kahden koon väliltä, minkä koon valitsen?" 
Valitse ulkovaatteissa aina isompi koko. Ulkovaatteissa on hyvä olla kasvuvaraa pitkälle talvikaudelle. 

 

MISTÄ TIEDÄN, ETTÄ ULKOVAATE ON SOPIVA? 

Lapsella tulee olla mukava olla ulkovaatteissa. Varmista, että lapsesi voi liikkua vapaasti ilman vaatteiden kiristämistä tai puristamista. Hihat eivät saa olla liian lyhyet, mutta eivät myöskään saa roikkua yli lapsen sormien. Sama pätee lahkeisiin; ne eivät saa olla liian lyhyet, mutta eivät saa hankaloittaa pituudellaan lapsen kävelyä. Haaraväli tulee olla sopivalla korkeudella, jotta lapsi voi liikkua ja juosta vapaasti. 

 

Anna lapsesi aina sovittaa vaatetta, ennen kuin irroitat hintalapun. Voit aina palauttaa tuotteen, mikäli alkuperäiset laput ovat edelleen kiinni. Voit myös aina kysyä apua koon valintaan asiantuntijoiltamme myymälöissä! 

Meillä on ulkovaatteisiin liittyen muutama vinkki, joiden avulla voit kokekilla kuinka hyvin vaate sopii ja on hyvä päällä sesongin aikana.  

Ulkovaatteiden sopivuus:

 

Takki:

Pyydä lastasi nostamaan kädet suorana ilmaan ja katso, että hihat suojaavat edelleen ranteet.

Kokeile sitten ottaa kiinni takin takaosasta ja tunnustele jääkö alle tarpeeksi tilaa kerroksille 1 ja 2. Muista myös, että pitkä talvikausi vaatii kasvuvaraa.

 

Ulkohousut ja Haalarit:

Pyydä lastasi ottamaa muutama iso askel. Tämän pitäisi olla helppoa ja vaivatonta housuissa.

Kaikkien heijastimien tulee olla selkeästi näkyvissä.

- Lahkeet eivät saa laahata maata lapsen kävellessä. 

- Pyydä lastasi istumaan polvillaan. Lahkeiden tulisi peittää nilkat ja istumisen tulisi olla helppoa, ilman jäykkyyttä taipeissa. 

- Olkapäissä pitäisi olla tarpeeksi tilaa, ettei haaroista kiristä. 

Housujen takaosasta pitäisi pystyä ottamaan kunnolla kiinni, jotta kerroksille 1 ja 2 on tilaa. 

Usein kysyttyä-Vauvan vaatetus:

Lähestyykö laskettu aikasi? Vai odottaako joku lähipiiriisi kuuluva pienokaista? Saatatkin parhaillasi pohtia, millaisia – ja minkä kokoisia – vaatteita tuleva vauva tarvitsee.

 

Vastasyntyneen vaatekoko 

Noin 3,5-kiloiselle ja 50 senttiä pitkälle vauvalle sopivat yleensä koon 50 cm vauvanvaatteet. Vauvojen koot saattavat kuitenkin vaihdella – joidenkin vastasyntyneiden vaatekoko saattaa olla 56 cm, ja pienimmät käyttävät kokoa 44 cm. Niinpä vauvanvaatevalikoimastamme löytyy vaihtoehtoja monen kokoiselle vastasyntyneelle. Haalareidemme ja bodyjemme suunnittelussa on otettu huomioon myös vaatteiden käyttöaika –  käännettävien hihan- ja lahkeensuiden ansiosta vaatteet pysyvät sopivan kokoisina pidempään. 

Muistathan, että vauvoille ei tulisi pukea liian suuria vaatteita – makaavan vauvan alle rypistyvä vaate saattaa ärsyttää vauvan ihoa, ja turvakaukalossa pienellä on mukavampi olo sopivan kokoisissa tamineissa. Vauvaa on myös helpompi pidellä, kun päälle on puettu hyvin istuvat vaatteet. 

Ulkovaatteet 

Suosittelemme hankkimaan eri kokoisia ulkovaatteita vauvallesi, koosta 44 kokoon 56. Jos ostat ulkovaatteita ennen vauvan syntymää. suosittelemme, että säästä hintalaput ja kuitit. Pidä mielessä, että avoin kauppamme on 14 päivää. Jos tuote on liian iso vauvalle, se tulee sopimaan myöhemmin vauvan kasvaessa lisää!

Päähine 

Hattu on sopiva, kun saat laitettua sormen hatun reunan ja otsan väliin. Sen ei tulisi jättää painaumaa otsaan eikä painaa korvia. Jos hattu luisuu ylös, se on liian pieni. 

Sukat

Vastasyntyneiden sukkia ei tarvitse pestä usein, joten kaksi paria kokoa 10-12 ja kaksi paria 13-15, ovat hyvä alku ostaessasi ennen lapsen syntymää. 

Tossut

VSuosittelemme ostamaan pienintä kokoa olevat tossut, ensimmäistä kertaa ostaessasi. Tossut ovat liian pienet vauvalle, jos vauvan varpaat osuvat tossun kärkeen. Jos tossut luisuvat vauvan jaloista pois helposti, suosittelemme käyttämään tossukiinnikkeitä pitääkseen ne paikallaan.

Hanskat

Kädet ovat yleensä makuupussin sisällä, mutta kylmällä säällä tarvitaan lapasia. Polarn O. Pyretin haalareissa on lisäksi sekä käsien että jalkojen päälle käännettävät osat. 

 

KUINKA LÖYDÄN ULKOVAATTEISTA OIKEAN KOON? 

 

Takki 
Pyydä lastasi nostamaan kädet suorana ilmaan ja katso, että hihat suojaavat edelleen ranteet. Kokeile sitten ottaa kiinni takin takaosasta ja tunnustele jääkö alle tarpeeksi tilaa kerroksille 1 ja 2. Muista myös, että pitkä talvikausi vaatii kasvuvaraa. 

Housut 
Pyydä lastasi ottamaa muutama iso askel. Tämän pitäisi olla helppoa ja vaivatonta housuissa. Kaikkien heijastimien tulee olla selkeästi näkyvissä eivätkä 
lahkeet saa laahata maata lapsen kävellessä. Housujen takaosasta pitäisi pystyä ottamaan kunnolla kiinni, jotta kerroksille 1 ja 2 on tilaa. Muista myös, että pitkä talvikausi vaatii kasvuvaraa. 

Haalari 
Lapsen pitää pystyä ottamaan isoja askeleita vaivattomasti ja kaikkien heijastimien tulee olla selkeästi näkyvissä. Lahkeet eivät saa laahata maata lapsen kävellessä, mutta lahkeiden tulisi koskettaa jalkapöytiä lapsen kurkottaessa maahan. Hartioiden nostaminen ei saa tehdä haaravälistä ahdasta ja lantiolla tulee olla tarpeeksi tilaa liikkua. Haalarin takaosasta pitäisi pystyä ottamaan kunnolla kiinni, jotta kerroksille 1 ja 2 on tilaa. Muista myös, että pitkä talvikausi vaatii kasvuvaraa. 

Hattu 
Hattu ei saa jättää jälkiä lapsen otsaan, ja hatun reunan alle tulisi mahtua helposti 2 sormea. Hatun tulee peittää lapsen korvat ja jos hattu liukuu helposti pois korvilta, on se liian pieni. Hattukokomme vastaavat yleensä hyvin lapsesi ikää. 

Hanskat 
Lapsen sormenpäät eivät saa painaa hanskoja vasten, sillä muuten sormet palelevat. Hanskojen tulee istua hyvin, jotta lapsen on helppo käyttää käsiään. 
Pidä myös mielessä, että hanskojen ja lapasten koot vaihtelevat malleittain. 

Kypärämyssy 
Valitse sama koko kuin hatusta. Kypärämyssy ei saa puristaa, mutta ei myöskään roikkua löysänä lapsen päässä. 

 

Usein kysyttyä uimavaatteista:

Miten löydän sopivan kokoisen uimavaatteen lapselleni?

Uimavaatteiden koko on sama kuin tavallisissa vaatteissa. Löytääksesi sopivan koon, vertaa kokoa lapsesi pituuteen. Muistathan, että lapset kasvavat nopeaa vauhtia, joten muutama viikko sitten mitattu pituus saattaa olla jo ylitetty. Lapsesi pituus senttimetreissä viittaa siihen, minkä kokoinen vaate on sopiva. Vaatteen koon yhteydessä näet myös vaatteen koon soveltuvuuden iän perusteella, joka auttaa niitä, joilla ei ole mahdollisuutta mitata lapsen pituutta. Tosin pituus on tärkeampi tieto valitessa sopivaa vaatekokoa, sillä jokainen lapsi on erilainen! 

 

UV-vaatteen koko-opas

UV-vaatteella ei ole väliä, onko se ihonmyötäinen vai vähän löysä. UV-suoja toimii, kunhan UV-vaate peittää tarvittavat vartalon osat. Sen vuoksi kannattaa valita koko, joka näyttää parhaimmalta. 

 

Pitääkö uimahousujen olla tiukat?

Jos lapsellasi on uimahousut, joissa on kiristysnauha, sen voi kiristää niin tiukalle kuin se on mukava lapsen pällä. Näin itse housujen ei tarvitse olla tiukat päällä. Kiristysnarusta saattaa jäädä kevyt jälki, mutta mahaan ei tule jäädä punertavaa jälkeä.

Usein kysyttyä - Yleiset kysymykset:

Minkälaisia ovat PO.P:in vaatekoot?

Päivitimme vaatekoomme hetki sitten, sillä saamamme palaute kertoi vaatteiden kokojen olevan liian suuria. Nykyään vaatteemme siis soveltuvat paremmin suurimmalle osalle lapsista ikä ko'oittain. Sillä vaatteiden ko'oille ei ole standardia mittakaavaa, on kaikkien valmistajien koot hieman erineviä. Suosittelemme hintalapun säilyttämistä tuotteessa, kunnes lapsesi on kokeillut tuotetta päälleen. Jos koko ei ole sopiva, voi vaatteen palauttaa 14 päivän sisällä. 

Voiko kokojen yli hypätä? 

Tämä riippuu täysin siitä, kuinka istuva vaate on. Jos vaate on istuva 2 kokoa suurempanakin, niin voit valita sen myös. Kunhan lapsi pystyy liikkumaan ja leikkimään vapaasti, ilman vaaraa, että vaate häiritsee tai lahkeet laahaa maahta.  

Minkälaisia ovat aikuisten koot?

Aikuisten koot ovat valmistettu standardi ko'oita noudattaen, joten suosittelemme sinua ostamaan koon mitä yleensä käytät.