Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.

Lastenvaatteiden koko-opas

Oikea vaatekoko ja vaatteen hyvä istuvuus takaa sen, että vaatteen ominaisuudet toimivat, vaate kuluu vähemmän ja siinä on mukava olla ja leikkiä. Tämä koskee sekä teknisiä ulkovaatteitamme että kaikkia muitakin vaatteita. Katso alta koko-opas, josta löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin koskien koon valintaa!

Oikean koon valinta

Oikean koon valinnan perusta on tietenkin lapsen pituus. Lapset kasvavat usein pyrähdyksittäin, joten mittaa pituus mahdollisimman lähellä vaatehankintaa. Lapsen pituus kertoo, mikä koko on oikea. Senttimetrikoon lisäksi tuotteistamme löytyy suuntaa antava ikähaarukka. Lapsen pituus on kuitenkin olennaisin tieto, joten on suositeltavaa tarkistaa se ennen hankintaa.

 

Vaatteen istuvuus

Sisävaatteessa tärkeintä on mukavuus. Varmista, että lapsi voi liikkua vapaasti, ilman että mikään hankaa tai kiristää. Hihansuun on hyvä yltää pitkälle ranteeseen, mutta ei liian pitkälle sormiin. Lahkeiden pituus on sopiva, kun se on hyvin nilkan yli, mutta ei kuitenkaan raahaa maassa. Haaran ei kuulu roikkua liian alhaalla vaikeuttamassa liikkumista. Kaikki nämä toki riippuvat vaatteen mallista. Ylimääräistä kasvunvaraa ei turhaa kannata varata.

Ulkovaatteiden osalta alla muutamia vinkkejä, miten istuvuutta voi testata.

 

Vinkkejä ulkovaatteen koon valintaan

Takki:

  • Pyydä lasta nostamaan kädet suoraan ylös. Hihansuun pitää ulottua kunnolla ranteen päälle.
  • Testaa, että takissa on tarpeeksi tilaa kerroksille 1 ja 2. Ota kiinni takin selkäosasta. Tilaa tulisi olla niin, että pystyt puristamaan nyrkillisen kangasta vaivatta käteesi.

Housut/haalari:

  • Pyydä lasta ottamaan muutamia isoja askeleita. Tämän pitäisi olla helppoa ja vaivatonta.
  • Lahkeiden heijastimien tulee näkyä hyvin. Ne eivät saa jäädä laskosten alle.
  • Lahkeensuut eivät saa osua maahan.
  • Pyydä lasta kyykistymään. Lahkeensuu ei saa nousta liian ylös ja istumisen pitää olla helppoa ja housut/haalari ei saa kiristää haarasta.
  • Ota hyvä ote olkapäiltä, nyrkillisen verran kangasta – haalari ei saa alkaa kiristää haarasta.
  • Takaosassa täytyy olla myös reilusti tilaa kerroksille 1 ja 2.

Usein kysyttyä - Vauvan vaatetus:

Lähestyykö laskettu aikasi? Vai odottaako joku lähipiiriisi kuuluva pienokaista? Saatatkin parhaillasi pohtia, millaisia – ja minkä kokoisia – vaatteita tuleva vauva tarvitsee.

 

Vastasyntyneen vaatekoko 

Tähän on vaikea vastata, mutta suosittelemme hankkimaan muutaman vaatteen koossa 50, jonkun koossa 44 ja jonkun koossa 56. Säilytä kuitti ja vaatteissa kiinni olevat laput siihen asti, kun vauva on syntynyt. Meillä on kahden viikon vaihto- ja palautusoikeus käyttämättömille tuotteille, joten kun uusi perheenjäsen on saapunut ja koko varmistunut, voit palauttaa tarpeettomat. Syntymän hetkellä liian isot vaatteet tulevat toki sopiviksi jonkin ajan päästä.

Lue lisää vauvan vaatetuksesta täältä!

 

Minkä kokoinen windfleecehaalarin pitäisi olla?

Vauvan ulkovaatteiden alle pitää mahtua 2-3 lämmittävää kerrosta. Haalarissa voi hyvin olla ylimääräistä tilaa, kun lapsi on pieni eikä kävele. Aluksi lahkeet ja hihat voi kääntää tumpuiksi ja tossuiksi. Kun hihat ja lahkeet alkavat olla lyhyemmät, pue lisäksi tossut ja tumput, niin haalarin käyttöä voi yhä jatkaa. Haalari on liian pieni, kun olka-haara väli alkaa olla kireä ja lahkeet sekä hihat eivät enää yllä ranteiden ja nilkkojen yli.

 

Miten valitsen oikean hattukoon?

Hatun ei kuulu puristaa ja jättää jälkiä otsaan. Testaa, että muutama sormi mahtuu hatun reunan alle. Hatun tulisi peittää korvat ja nauhat pitävät hatun hyvin paikallaan. Jos hattu nousee päästä, on koko liian pieni. Päät ovat myös erimallisia, joten sovittamalla löytyy paras malli. Jos ostat hattua ennen lapsen syntymää, käytä apunasi kokotaulukkoamme.

 

Miten valitsen oikean tossukoon?

Suosittelemme pienintä kokoamme vauvan ensitaipaleelle. Tossut ovat liian pienet, mikäli varpaat puristuvat tossun etuosaan. Mikäli tossut tahtovat tippua jalasta vaunuissa ollessa, voi hyvin käyttää hanskan pidikkeitämme myös tossuihin!

 

Miten valitsen oikean sukkakoon?

Pienen vauvan sukissa on hyvä olla pitkä varsi. Kantapään on hyvä osua kohdalleen ja materiaali ei saa hangata jalkaa. Vauvan sukkia ei juuri tarvitse alkuaikoina pestä, joten 2 paria koossa 10-12 ja kaksi paria koossa 13-15 riittävät hyvin alkuun, mikäli olet hankkimassa sukkia ennen vauvan syntymää.

 

Miten valitsen oikean koon vauvan ensikengistä?

Ensikenkien aika koittaa, kun vauva alkaa kävellä. Valitse kevyet kengät sileällä pohjalla, jotta kengät eivät tartu maahan. Valitse korkeampi varsi, jotta kenkä on tukeva ja antaa ensiaskeleille hyvän tuen. Ensikenkien tulee hengittää hyvin, pienet lapset hikoilevat helposti.

Lue lisää kenkien valinnasta kenkäoppaastamme! 

 

 

Usein kysyttyä ulkovaatteista:


Miten valitsen oikean ulkovaatekoon?

Oikean koon valinnan perusta on tietenkin lapsen pituus. Lapset kasvavat usein pyrähdyksittäin, joten mittaa pituus mahdollisimman lähellä vaatehankintaa. Lapsen pituus kertoo, mikä koko on oikea. Senttimetrikoon lisäksi tuotteista löytyy suuntaa antava ikähaarukka. Lapsen pituus on kuitenkin olennaisin tieto, joten on suositeltavaa tarkistaa se ennen hankintaa.

 

Lapseni on samanpituinen kuin vaatteen kokomerkintä, esim. 110 cm. Minkä koon valitsen?
Tällöin kannattaa valita juuri se kyseinen koko eli tässä tapauksessa 110.

 

Lapseni pituus on kokomerkintöjen välistä. Minkä koon valitsen?

Tällöin suosittelemme isompaa kokoa. Lapset kasvavat usein pyrähdyksittäin ja senttejä saattaa tulla lisää nopeastikin.

 

Miten valitsen sopivan takin?

Pyydä lasta nostamaan kädet suoraan ylös. Hihansuun pitää ulottua kunnolla ranteen päälle. Kiristä aina hihansuut sopiviksi tarranauhalla. Jos hihansuun kääntää, ei takki pidä vettä, sillä vesi pääsee vuorikankaaseen. Testaa, että takissa on tarpeeksi tilaa kerroksille 1 ja 2 ottamalla kiinni takin selkäosasta. Tilaa tulisi olla niin, että pystyt puristamaan nyrkillisen kangasta vaivatta käteesi. Muista, että käyttökausi on usein pitkä ja tilaa tarvitaan myös kasvulle.

 

Miten valitsen sopivat housut?

Pyydä lasta ottamaan muutamia isoja askeleita. Tämän pitäisi olla helppoa ja vaivatonta. Lahkeiden heijastimien tulee näkyä hyvin. Ne eivät saa jäädä laskosten alle. Lahkeensuut eivät saa osua maahan. Pyydä lasta istumaan polvilleen. Lahkeensuu ei saa nousta liian ylös ja istumisen pitää olla helppoa ja housut eivät saa kiristää haarasta. Jätä tilaa kerroksille 1 ja 2. Muista, että käyttökausi on usein pitkä ja tilaa tarvitaan myös kasvulle.

Miten valitsen sopivan haalarin?
Pyydä lasta ottamaan muutamia isoja askeleita. Tämän pitäisi olla helppoa ja vaivatonta. Lahkeiden heijastimien tulee näkyä hyvin. Ne eivät saa jäädä laskosten alle. Lahkeensuut eivät saa osua maahan. Pyydä lasta kyykistymään. Lahkeensuu ei saa nousta liian ylös ja istumisen pitää olla helppoa. Haalari ei saa kiristää haarasta. Ota hyvä ote olkapäiltä, nyrkillisen verran kangasta – haalari ei saa alkaa kiristää haarasta. Jätä tilaa kerroksille 1 ja 2. Muista, että käyttökausi on usein pitkä ja tilaa tarvitaan myös kasvulle.

Miten valitsen sopivan hatun?
Hatun ei kuulu puristaa ja jättää jälkiä otsaan. Testaa, että muutama sormi mahtuu hatun reunan alle. Hatun tulisi peittää korvat. Jos hattu nousee päästä, on koko liian pieni. Päät ovat myös erimallisia, joten sovittamalla löytyy paras malli. Hattukokomme ovat päänympärysmittoja. Käytä apunasi kokotaulukkoamme tai lue Hattuoppaastamme lisää vinkkejä!

 

Kuinka valitsen sopivat hanskat?
Hanskat eivät saa olla liian tiukat ja sormet eivät saa työntyä hanskan reunaa vasten. Liian tiukoissa hanskoissa kädet palelevat. Kättä pitää pystyä liikuttamaan hanskan sisällä. Muistathan, että eri valmistajien koot vaihtelevat. Hanskat kannattaa aina sovittaa. Lue Hanskaoppaastamme lisää vinkkejä!

 

Kuinka valitsen sopivan kypärämyssyn tai kaulurin?

Valitse sama koko kuin hatussa. Kypärämyssy tai kauluri ei saa olla liian kireä, mutta ei myöskään liian löysä.

 

Usein kysyttyä uima-asuista:

 

Miten valitsen sopivan UV-asun?

Ei ole erityisen tärkeää, onko UV-asu tiukka vai löysä, kunhan se peittää suojattavan ihon. Valitse se koko, joka lapsesta tuntuu mukavimmalta.

 

Kuinka tiukka uimavaipan pitää olla?

Uimavaipan tulee olla tiukka lahkeesta. Kiristä kiristysnauha lapsellesi sopivaksi. Kiristä sen verran tiukasti, että mahdollisen vahingon sattuessa mitään ei pääse altaasen, mutta älä kiristä sen tiukemmalle. Kiristys jättää vähän painaumia reiteen ja vatsaan, mutta mikäli jäljet ovat punaisia, on kiristys liian tiukka.

 

Usein kysyttyä muita kysymyksiä:

 

Millainen on PO.Pin vaatteiden mitoitus?

Mitoitustamme on päivitetty hiljattain saamamme palautteen perusteella. Asiakkaidemme mielestä mitoituksemme oli liian reilu. Nyt kokomme vastaavat paremmin useimpien lapsien ikää. Mitoituksille ei ole mitään kansainvälistä standardia, joten eri valmistajien koot voivat vaihdella suurestikin. Suosittelemme aina sovitusta ennen hankintaa. Vaatteen voi myös ostaa ja sovittaa rauhassa kotona. Säilytä kuitti ja älä poista vaatteesta hintalappuja. Näin voit palauttaa tuotteen 14 päivän ajan tai vaihtaa sen toiseen 30 päivän ajan.

 

Voinko hypätä jonkin koon yli?

Tämä on aina oma valintasi. Mikäli kaksi kokoa edellistä vaatetta suurempi on nyt sopiva, voit hyvin valita sen. Muista kuitenkin, että liika kasvunvara voi heikentää tuotteen ominaisuuksia tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa jopa tuotteen rikkoutumisen esim. liian pitkät housunlahkeet hankautuvat rikki raahatessaan maata vasten.

 

Psst... Olemme avuksi!

Jos sinulla on lisää kysyttävää kokoihin liittyen, olet aina tervetullut ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme tai kysyä myymälän myyjiltämme lisää tietoa!

Löydä lähin myymälämme täältä.