Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
Meidän vastuullisuusmerkintämme

Meidän vastuullisuusmerkintämme

Vastuullisuuden rooli on merkittävä kaikessa tekemässämme työssä. Tällä hetkellä valikoimastamme 69% voidaan luokitella tavalla tai toisella erityisen vastuulliseksi. Näihin tuotteisiin olemme merkinneet sen tekijän – oli se sitten materiaali tai vaikkapa tietty sertifiointi – joka tekee tuotteesta muita tuotteitamme vastuullisemman ja ympäristöä vähemmän kuormittavan. Haluamme, että asiakkaanamme sinulle on vaivatonta tehdä myymälässämme ja verkkokaupassamme vastuullisia valintoja.

 

Ekologisilla tuotteilla on jokin seuraavista merkinnöistä tai sertifikaateista:

GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDRARD (GOTS) 

Global Organic Textile Standard (GOTS) on maailman johtava, luonnonmateriaaleista valmistettavien tekstiilien sertifiointistandardi. Sertifioinnin ja GOTS-merkinnän saaminen edellyttävät, että tuote on valmistettu luonnonmukaisesti viljellystä puuvillasta ja että tuotetta on käsitelty koko valmistusketjun ajan vain sellaisissa tehtaissa, joille ulkopuolinen taho on myöntänyt GOTS-standardin mukaisen sertifikaatin. 

GOTS-standardin saaminen edellyttää, että tuote on valmistettu luomupuuvillasta. Luomupuuvilla tarkoittaa sellaista puuvillaa, jonka viljelyssä ei ole käytetty keinotekoisia torjunta-aineita tai lannoitteita. Luomupuuvillaisen tuotteen valmistaminen on ympäristöystävällisempää ja vähemmän haitallista puuvillan viljelyksen parissa työskenteleville ihmisille. 

Standardissa on asetettu vaatimuksia myös vaatteen valmistusprosessille, muun muassa kemikaalipitoisuuksille, kemikaalien käytölle, vedenpuhdistukselle, tuotteen jäljitettävyydelle ja erotettavuudelle sekä tehtaiden työololle. 

Kaikki klassiset raitatuotteemme sekä yksiväriset – valkoiset, punaiset ja siniset – vaatteemme on GOTS-sertifioitu. Lisäksi jokaisessa kausimallistossamme on jatkuvasti enemmän tällä sertifioinnilla merkittyjä vaatteita. Löydät GOTS-symbolin vaatteen pesuohjeesta. 

Lue lisää GOTS-merkinnästä täältä!

Ekologisella puuvillalla tarkoitetaan sellaista puuvillaa, jonka viljelyssä ei ole käytetty torjunta-aineita tai lannoitteita. Luomupuuvillaisen tuotteen valmistaminen on ympäristöystävällisempää ja vähemmän haitallista puuvillan viljelyksen parissa työskenteleville ihmisille.

Ekologinen villa

 

Kaikki käyttämämme villa on eettisesti tuotettua (mulesing-free). Ekologisella villalla on samat vaatimukset kuin luomulihalla. Nämä vaatimukset sisältävät kuinka lammas kasvatetaan, syötetään sekä kuinka sen elintilaa hoidetaan. Lampaiden tulee syödä vain luomurehua ja niiden tulee saada olla ulkona. Vaatimuksiin kuuluu myös rajoitus, kuinka paljon lääkettä lampaalle saa antaa sairastuessa. Mitään keinotekoisia torjunta-aineita tai lannoitteita ei saa käyttää.  

 

Ekologisen villan saaminen on vielä hankalaa, mutta olemme päättäneet lisätä näiden tuotteiden määrää mallistostamme.

Better Cotton Initiative (BCI) 

Better Cotton Initiative (BCI) on voittoa tavoittelematon, kansainvälinen organisaatio, jonka missio on muuttaa globaalia puuvillateollisuutta kestävämpään suuntaan ottaen huomioon sekä sen parissa työskentelevät ihmiset, puuvillan viljelyyn tarvittavan maan että koko teollisuudenalan tulevaisuuden kokonaisuudessaan. Tuemme organisaatiota, koska heidän hankkeensa on askel oikeaan suuntaan – askel kohti kestävämpää puuvillateollisuutta. Syksyllä 2019 ostamastamme puuvillasta 2 % on Better Cotton –puuvillaa.

 

Better Cotton -puuvillaa tuottavat viljelijät, jotka:

- tehostavat vedenkäyttöä ja pitävät huolta veden saatavuudesta

- minimoivat torjunta-aineiden käytöstä aiheutuvaa haittaa

- huolehtivat maaperän  ravinnepitoisuudesta

- huolehtivat luontaisten elinympäristöjen suojelusta

- huolehtivat puuvillakuidun laadusta

- edistävät hyviä työehtoja

 

LUE LISÄÄ BETTER COTTON INITIATIVE -HANKKEESTA TÄÄLTÄ

 

Kierrätetty polyesteri ja polyamidi

 

Polyesteri ja polyamidi saadaan uusitumattomista lähteistä. Kierrätetyn polyesterin ja polyamidin käyttö säästää maapallon resursseja ja vähentää uusien, uusiutumattomista lähteistä peräisin olevien kuitujen käyttöä. Esimerkiksi tietyt fleece-vaatteemme on valmistettu palautuspulloista saadusta kierrätetystä polyesteristä. UV-suojatut uima-asumme on puolestaan valmistettu kierrätetystä polyamidikuidusta ja muusta, polyesterintuotannosta ylijääneestä materiaalista.

Kierrätetyt materiaalit

Vuoritus, resorikantit tai kuorivaatteet ovat valmistettu kierrätetystä polyamidista ja polyesteristä. Polyesteriä ja polyamidia saadaan uusiutumattomista lähteistä, joten kierrätetyn polyesterin sekä polyamidin käyttäminen, säästää näitä lähteitä sekä maapallon resursseja.

Sen vuoksi...

Sertifiointien lisäksi noudatamme tiukkoja kemikaalirajoituksia. Kuulumme useisiin organisaatioihin ja ryhmiin, joiden tarkoituksena on tehdä alasta entistä vastuullisempi. Tuemme myös Ruotsissa Human Bridge -järjestön työtä. 

Lisäksi noudatamme eläinten hyvinvointia koskevia periaatteita, joiden mukaan eläimiä tulee suojella tarpeettomalta kärsimykseltä ja sairauksilta. Myös tavarantoimittajiemme tulee noudattaa tätä käytäntöä.

Kemikaalirajoitukset

Polarn O. Pyret varmistaa aina, että sen tuotteet on valmistettu ympäristö- ja terveysnäkökulmat huomioon ottaen. Tavoitteenamme on toimia ennakoivasti kemikaalikysymyksissä. Siksi olemme monissa asioissa askeleen edellä lainsäädännön vaatimuksia. 

Ulkovaatteidemme vedenhylkivyyskyllästeenä käytämme BIONIC-FINISH® ECOa, joka on PFAS-vapaa, luonnollista vedenhylkivyyttä jäljittelevä tekniikka. Ulkovaatteen pesun jälkeen on tärkeää muistaa lämpökäsitellä vaate kuivauskoneessa, -kaapissa tai silittämällä, jotta vettähylkivä kylläste aktivoituu vaatteen pinnalla. Vaate tulisi kyllästää uudestaan, kun vaatteet vettähylkivät ominausuudet eivät ole enää vahvat. 

Olemme työstäneet monen vuoden ajan listaa kemikaaleista, joita emme hyväksy tuotannossamme. Kyseinen lista perustuu Ruotsin lakiin, Yhdysvaltojen lain mukaisiin vaatimuksiin, Euroopan kemikaalilainsäädännön REACH-asetukseen sekä teollisuusjärjestöjen suosituksiin. Kemikaalivaatimisten noudattamista seurataan ulkopuolisten laboratorioiden suorittamalla pistokokeilla, joita tehdään sekä valmistuksen aikana että suoraan myymälöistä hankituille vaatteille. 

Kemikaalien tutkimus edistyy jatkuvasti. Tästä syystä olemme mukana Swerea IVF:n johtamassa Kemikaliegruppen-ryhmässä, jossa on yli 100 jäsentä. Ryhmän tarkoituksena on jakaa ajankohtaista tietoa kemikaaleihin ja ympäristöön liittyvistä kysymyksistä. Lisäksi ryhmässä tarjotaan tukea ja työkaluja kemikaaleihin liittyvään kehitystyöhön. Olemme olleet mukana ryhmässä vuodesta 2006.

 

Lue lisää T4RI-projektista täältä! (Ruotsiksi)

Lue lisää Kemikaliegruppen-työstä täältä! (Englanniksi)

 

Textile for Recycling (T4RI)

Olemme olleet mukana Textile for Recycling (T4RI) -aloitteessa vuodesta 2014 saakka. Ryhmä pyrkii edistämään tekstiilialan vastuunkantoa, jotta tekstiilejä kierrätettäisiin, käytettäisiin uudelleen ja hävitettäisiin asianmukaisella tavalla.
 

T4RI haluaa lisäksi saada päätöksentekijät asettamaan tekstiilijätteen kierrättämistä koskevia järjestelmiä ja lakeja, sillä tällä hetkellä vaatteiden kierrättämiselle ei ole olemassa kestävän kehityksen mukaista järjestelmää.

 

Lue lisää T4RI-projektista täältä! (Ruotsiksi)

Sweden Textile Water Initiative

Olemme olleet vuodesta 2010 saakka mukana SWTI-aloitteessa, jonka osana olemme laatineet kestävää vedenkulutusta koskevat ohjeet yhdessä muiden ruotsalaisten tekstiilialan yritysten kanssa. Verkoston jäsenenä saamme tätä työtä koskevaa tietoa ja jaamme osaamista, jotta voimme varmistaa, että toimittajia koskevaa ohjeistusta seurataan.

 

Lue lisää STWI:stä täältä!

SOSIAALINEN VASTUU

Kaikki myymämme tuotteet on valmistettu olosuhteissa, joissa noudatetaan kansainvälisiä työehtostandardeja ja ihmisoikeussopimuksia – riippumatta siitä, onko tuote valmistettu meidän tai jonkin toisen valmistajan toimesta. Olemme osa kansainvälistä Amfori-BSCI-aloitetta, jonka tavoitteena on varmistaa yli 2000 toimijan voimin pysyviä parannuksia globaaliin toimittajaketjuun. Amfori-BSCI myös tukee paikallisia, pienempiä organisaatioita ympäri maailman niiden työssä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämiseksi.  

 

Työolosuhteet

Kaikki myymämme tuotteet valmistetaan kansainvälisten työsuojelu- sekä ihmisoikeuslakien mukaisesti huolimatta siitä, onko tuote meidän vai ulkopuolisen brändin valmistava, kuten esimerkiksi KAVAT-kenkäpari. Siksi meillä on selkeät säännöt ja ehdot työolosuhteille, joita kaikkien tavarantoimittajiemme on noudatettava. 

Tarkastamme jatkuvasti sisäisillä sekä ulkoistetuilla tarkastuksilla, että tavarantoimittajamme noudattavat asettamiamme tuotantoehtoja. Mikäli tehdas ei jostain syystä täytä vaatimuksiamme, valmistelemme toimintasuunnitelman yhdessä tehtaan kanssa ja seuraamme olosuhteiden kehitystä. Jos kuitenkin kohtaamme kriittisiä puutteita, vaadimme muutoksia tehtaassa välittömästi. Yhteistyömme tehtaan kanssa lopetetaan, mikäli oikeita toimenpiteitä olosuhteiden parantamiseksi ei tehdä. Uskomme, että on tärkeää antaa tavarantoimittajalle mahdollisuus korjata työolosuhteita tehtaassa, jotta voimme taata tehtaan työntekijöille elantonsa. 

 

Rikkomukset, joita emme koskaan hyväksy ovat: 

- Lapsityövoima 
- Orjuus 
- Puutteet paloturvallisuudessa 
- Vakavat terveysriskit työntekijöille 
- Fyysinen tai henkinen hyväksikäyttö 
- Vakava ympäristöhaitta  
- Pääsykielto tehtaaseen  
- Kieltäytyminen kehitystyöstä  
- Vahvistamattomat sopimukset alihankkijoiden kanssa 
- Epäeettiset toimintatavat 

AMFORI-BSCI 

Haluamme tehdä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa toimitusketjuun kuuluvien työntekijöiden työehtojen parantamiseksi. Tästä syystä olemme olleet Business Social Compliance Initiative (BSCI) -aloitteen jäsen vuodesta 2005 saakka. Samoja toimintaohjeita käyttää yli 1 300 muuta BSCI-yritystä, mikä tuo lisää painoarvoa neuvotteluihin tavarantoimittajien kanssa. 

 

Hyväksyttäviä työehtoja koskevat vaatimuksemme perustuvat YK:n ihmisoikeuksien julistukseen ja ILO:n työoikeuksia koskeviin sopimuksiin. Ne on myös tiivistetty omissa toimintaohjeissamme, ja kaikkien tavarantoimittajiemme tulee sitoutua toimimaan näiden periaatteiden mukaisesti. 

 

Toimintaohjeisiin sisältyvät seuraavat vaatimukset: 

• yhdistymisvapaus ja oikeus solmia työehtosopimus 

• syrjimiskielto 

• kohtuullinen palkka 

• kohtuulliset työajat 

• terveys ja turvallisuus työpaikalla 

• lapsityövoiman käytön kielto 

• erityinen suoja nuorille työntekijöille 

• pakkotyön käytön kielto 

• turvalliset työsuhde-ehdot 

• ympäristövaikutus 

• eettinen yrittäjyys ja lahjuskielto 

 

Lue lisää täältä!

Human Bridge

Silloin kun se on mahdollista, annamme Ruotsissa ylijääneet vaatteet Human Bridge -järjestölle. Järjestö puolestaan lahjoittaa ne eteenpäin apua tarvitseville. Viimeisin lahjoituksemme syksyllä 2017 sisälsi noin 9500 virheetöntä vaatekappaletta.

 

Lue lisää Human Bridge-järjestöstä täältä!

 

Pelastakaa Lapset

Vuodesta 2018 alkaen olemme tehneet Pohjoismaiden laajuisesti yhteistyötä Pelastakaa Lapset -järjestön kanssa, jotta mahdollisimman moni lapsi saisi kokea turvallisen lapsuuden. Pelastakaa Lapset auttaa lapsia niin Suomessa kuin maailmalla saamaan hyvän alun elämälle, suojelee heitä väkivallalta ja hyväksikäytöltä sekä pyrkii edistämään koulunkäyntimahdollisuuksia. Olemme erittäin ylpeitä siitä, että saamme Pelastakaa Lasten yhteistyökumppanina tukea heidän tärkeää työtään hädänalaisten lasten auttamiseksi.

Lue lisää Pelastakaa Lapset-järjestöstä täältä!

 

Eläinten hyvinvointi

Silloin kun tuotantomme voi aiheuttaa eläimille haittaa, valitsemme vaihtoehtoisen, eläinten oikeudet huomioivan toimintatavan.

Eläinten suojelu

Haluamme, että eläimiä kohdellaan hyvin ja mielestämme yhdenkään eläimen ei tule kärsiä vaatteiden valmistuksen takia. Tästä syystä emme hyväksy kivuliasta mulesing-menetelmää. 

Ostaessamme merinovillaa edellytämme aina todistusta siitä, että lampaiden kasvatuksessa ei käytetä mulesing-menetelmää. Emme koskaan käytä tuotteissamme myöskään angoravillaa. Emme käytä untuvaa tai höyheniä, sillä nykyään on saatavilla vaihtoehtoisia materiaaleja, jotka täyttävät laatukriteerimme. Emme käytä aitoja turkiksia ja jos käytämme tuotteissamme nahkaa, se on peräisin lihateollisuuden sivutuotteista.