Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.

Hän on kaikkien dinosaurusten luoja…

…jonka kuviot seikkailevat nyt uudessa mallistossamme! Nyt ruotsalainen lastenkirjailija Sarah Sheppard kertoo yhteistyöstä sekä kuinka hänestä tuli dinosaurusekspertti. Lisäksi Sarah jakaa vinkkejä, kuinka lapsia voi innostaa lukemaan!

Hei Sarah! Kirjoitat ja kuvitat ruotsinkielisiä faktakirjoja lapsille. Yksi suosituimmista kirjoistasi on muun muassa ”Dino Deluxe”. Mikä on hauskinta työssäsi?

– Itseasiassa ihan kaikki! On mahtavaa keskittyä täysillä johonkin tiettyyn aiheeseen, josta voi sitten piirtää ja kirjoittaa ja siten jakaa kaikkia jännittäviä opittuja asioita ja yksityiskohtia muille.

 

Miksi päätit kirjoittaa juuri lastenkirjoja?

– Kirjoitan yksinkertaisesti asioista, jotka ovat mielestäni mielenkiintoisia ja jännittäviä. Valtaosan kiinnostuksen kohteistani voin jakaa lasten kanssa! Kustantajani sanoi kerran, että minulla on samat kiinnostuksen kohteet kuin viisivuotiaalla.

 

Monet kirjoistasi käsittelevät dinosauruksia, mutta et ole aina ollut kiinnostunut dinosauruksista. Mitä teit ennen kuin aloit kirjoittamaan lastenkirjoja?

– Työskentelin graafisena suunnittelijana ja sitä ennen toimin mainostoimiston taiteellisena johtajana.

 

Mikä sai sinut aloittamaan paleontologian opinnot?

– Se oli itseasiassa täysin sattumaa! Ystäväni ehdotti, että alkaisimme käydä Tukholman yliopiston iltakursseilla. Etsimme erilaisia kursseja, kirjallisuutta, historiaa, taidetta… mutta emme päässeet mukaan kursseille! Sen sijaan meidät hyväksyttiin ”Dinosaurukset, 10 opintopistettä” -kurssille geologisten tieteiden laitokselle. 
 

”Kustantajani sanoi kerran, että minulla on samat kiinnostuksen kohteet kuin viisivuotiaalla”, Sarah Sheppard kertoo. 

 

– Minulle avautui aivan uusi, fantastinen maailma. Opinnosta tuli melkeinpä pakkomielle ja luin ihan hulluna. Olen aina ollut kiinnostunut luonnontieteestä, mutta nämä opinnot olivat aivan uuden tasoista luonnontiedettä! Mielestäni dinosaurukset ovat mielenkiintoisinta, mitä evoluutio tarjoaa. Kaikki on niin jännittävää! Se, miltä dinosaurukset näyttivät – suuret sarvet, kilvet, piikit, höyhenet, terävät kynnet ja hampaat – ja tietysti kuinka kauan ne elivät maapallolla ennen kuin ne katosivat…

 

Mikä on ollut yllättävintä, mitä olet oppinut dinosauruksista?

– Yliopistossa yllätyin eniten siitä, että linnut ovat todellisuudessa dinosauruksia. Se oli silloin vielä melko uutta tietoa. Mutta muutoin opinnoissa parasta on ollut se, aina yllättyy ja hämmästyy uudelleen ja uudelleen. Uusia fossiileja löytyy koko ajan, keskimäärin yksi uusi laji viikossa!

 

Kuinka lapsia voi innostaa lukemaan enemmän?

– Lukekaa yhdessä joka ilta – tehkää siitä päivän paras hetki! Anna kirjojen olla esillä ympäri kotia, jotta ne ovat helposti saatavilla ja houkuttelevat lukemaan. Tuo tarjolle tarpeeksi usein myös uusia kirjoja! Käy esimerkiksi kirjastossa ja lainaa eri tyylisiä kirjoja – kuvakirjoja, faktakirjoja, sarjakuvia sekä lukukirjoja. Muista myös kannustaa lapsia. Jos he pitävät hyttysistä tai kuorma-autoista, yritä löytää kirjoja hyttysistä ja kuorma-autoista. Muista myös itse olla hyvänä esimerkkinä: istu sohvalle ja lue myös itse!

 

Nyt asiakkaat löytävät dinosaurusjengisi myös Polarn O. Pyretistä. Kerro mallistosta!

– Minulle tulee PO.Pista mieleen laatu ja lapsuus. En voisi kuvitellakaan parempaa yhteistyötä rakkaille dinosauruksilleni – tämä on todellinen unelma!

 

– Mallisto kehiteltiin yhdessä PO.Pin taitavan suunnitelutiimin kanssa. Kuviot perustuvat dinosauruskirjojeni kuvituksiin. Mietimme, mitkä dinosaurukset otamme mukaan, millaisissa väreissä ja yksityiskohdissa. Prosessi oli erittäin hauska ja luotin täysin siihen, että lopputuloksesta tulee mainio! Tunsin heti, että Tyrannosaurus, Triceratops ja muut dinot olivat hyvissä käsissä.
 

Löydät mahtavat ”Dino Deluxe” -vieraamme värikkäistä vaatteistamme, isoille ja pienille.

 

Mikä malliston vaatteista on suosikkisi?   

– Minusta koko malliston upea! Kuviot ovat ihania, paljon erilaisia dinosauruksia ja viidakon kasveja. Olen erittäin ihastunut esimerkiksi keltaiseen collegepaitaan, jossa on mustavalkoinen Therezinosaurus ja josta voi nostaa luukun ja nähdä luurangon! Ja toki pidän myös tummansinisestä paidasta, jossa on Tyrannosaurus, se on saatavilla myös aikuisten koossa, joten sitä tulen käyttämään paljon myös itse. Ja sitten on tietysti ihana hattu! Se on saatavilla lasten koossa, mutta olen testannut sitä ja se sopii myös minulle!

 

Sinulla on erityinen suhde Polarn O. Pyretiin, kerro meille siitä!

– Kasvoin 70-luvulla ja minulla oli paljon PO.Pin vaatteita (kiitos äidilleni!), esimerkiksi tummansininen takki, jossa oli Mikki Hiiri -merkki hihassa. Sen muistan hyvin. Mutta ennen kaikkea muistan rakkaat punaiset raitahousut! Voisin sanoa, että melkeinpä asuin niissä, ne olivat ehdottomasti suosikkivaatteeni, joita käytin jatkuvasti. En muista, että olisin vaihtanut niitä edes, jos menin ulos.


– Myös omat lapseni ovat käyttäneet PO.Pin vaatteita. Kaikki kolme ovat käyttäneet muun muassa pitkiä raidallisia housuja!

 

Lopuksi: Mistä seuraava kirjasi kertoo?

– Maailman hurjimmista ja fantastisimmista eläimistä!
 

LUE SARAH

Nimi: Sarah Sheppard.

Ikä: 50 vuotta.

Paikkakunta: Södermalm, Tukholma.

Perhe: Pojat Lee, 19, Ossian, 18, ja Simon, 13, sekä koira Hjärtat.

Ammatti: Kirjailija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija

Suosikkidinosaurus: Giganotosaurus, jonka hampaat ovat terävät kuin veitset!

Väritä dinosauruksia!

Tulosta ja anna lastesi värittää ihania Sarah Sheppard -malliston kuvioita. Täydellinen aktiviteetti rentoihin kotipäiviin. Klikkaa tästä ja lue artikkeli.