Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
Oppaat

Hanskaopas

Tunnisteethanskat, koko opas, Yleisimmät kysymykset

Lue artikkeli

Erilaiset hanskat sopivat erilaisiin tarpeisiin, ja jokaisella hanskaparilla on omat käyttötarkoituksensa. Täältä löydät vinkkimme hanskojen valintaan!

Miten valitsen oikean koon?

Kaikkiin hanskoihimme on merkitty koko ja suositusikä. Suositusikä on suuntaa antava. Se kertoo, minkä ikäisille kyseinen koko yleensä sopii. Lapset kasvavat kuitenkin eri tahtiin ja hanskamalleja on useita, joten sopivien hanskojen löytämiseksi, on aina hyvä sovittaa ennen ostopäätöstä.

Muistathan, että hanskat eivät saa olla liian tiukat. Jos sormet osuvat kuori- tai toppahanskojen reunaan, kylmettyvät sormet helposti. Liian isotkaan ne toki eivät saa olla, sillä muutoin ne ovat käytössä hankalat.

 

Ikä

Koko

0 - 6 kk0
6 - 12 kk1
1 - 2 v2
2 - 4 v3
4 - 6 v4
6 - 9 v5
9 - 12 v6

Ohuet hanskat

Ohuemmat hanskamme sopivat leudommille säille. Meiltä löytyy neulottuja taikahanskoja sormikkaina tai tumppuina. Ne venyvät ja istuvat monen kokoiseen käteen. Tumppumalliset ovat usein helpommat pienimmille lapsille. Sormikkaita voi olla hankala pujottaa pieniin sormiin. Näitä voi myös käyttää kuorihanskojen alla lämmittävänä kerroksena. Valikoimistamme löytyy myös esim. pyöräilyyn mainiosti sopivaa oheumpaa hanskaa, jossa on luistamaton kämmenpinta.

Taikahanskat

Neulesormikkaat ja -lapaset ovat täydellisiä valintoja lempeämmille säille. Löydät meiltä taikasormikkaita, joissa on luistamaton kämmenpinta.

Villahanskat

Villa lämmittää enemmän kuin tavalliset ohuemmat hanskamme. Villa tuntuu myös lämpimältä ihoa vasten, vaikka se pääsisi kastumaankin. Sopii vähän viileämmille keleille. Villasekoiteesta olevia hanskoja löytyy tumppu- ja sormikasmallisina. Perheen pienimmille löytyy myös peukaloton tumppu.

Kuorihanskat

Veden- ja tuulenpitävät hanskat kestävät kovaakin käyttöä. Sisäpinnassa on materiaali, jonka avulla hanskoilla saa pitävän otteen. Vesipilariarvo 10 000 mm.

Kurahanskat

Veden- ja tuulepitävät kurahanskat, joiden vesipilariarvo on 10.000 mm. Kurahanskat sopivat parhaiten todella märälle kelille. Alle kannattaa pukea esim. taikahanskamme villasekoitteesta. Kurahanskat on helppo pitää puhtaana huuhtelemalla.

Toppahanskat

Toppahanskoja löytyy useita malleja kylmiin talvipäiviin. Erityisen kylminä päivinä voi alle pukea vielä ohuet villasekoitehanskat. Kaikki toppahanskamme pitävät vettä (vesipilariarvo jopa 10.000 mm) ja niiden kämmenosa on luistamatonta materiaalia.

Fleecehanskat

Fleecehanskat ovat pehmeitä ja lämpimiä ja sopivat viileämpiin päiviin. Myös fleecehanskoista löytyy eri malleja.

Sormikkaat vai tumput?

Lapset ovat erilaisia, mutta yleensä pienemmille lapsille on helpompi pukea tumppumalliset hanskat. Isommat lapset kaipaavat yleensä vapaampaa liikkuvuutta sormille, jolloin sormikas on kätevämpi vaihtoehto. Tumppumalliset hanskat ovat yleisesti ottaen lämpimämmät, kun vierekkäin olevat sormet lämmittävät toisiaan. Kaikissa hanskoissa täytyy olla hieman tilaa. Sormet kylmettyvät helposti, jos hanskat ovat kovin tiukat.

Mitkä hanskat käyttöön?

Valitse hanskat sään mukaan:

Leuto sää: ohuet hanskat esim. neulesormikkaat
Viileä sää: kuorihanskat, fleecehanskat, villahanskat
Kylmä sää: toppahanskat, erityisen kylmillä säillä toppahanskan alle vielä villasekoitehanskat.

 

Pitkä vai lyhyt varsi?

Osassa malleista varsi on pitkä ja sen voi vetää hihan päälle. Ne sopivat mainiosti esim. päiväkoti-ikäisille. Hanskat pysyvät hyvin kädessä ja lapsi pysyy kuivana ja lämpimänä. Lyhytvartiset hanskat sopivat kaikenikäisille. Varsi kannattaa jättää takin tai haalarin hihan alle. Lyhytvartiset hanskat on lapsen helpompi pukea itse, joten ne sopivat mainiosti esim. koululaiselle. Kaikkien hanskojen kanssa voi myös käyttää käteviä hanskanpidikkeitämme.