Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
Inspiraatio

Rokkaa sukilla kanssamme!

TunnisteetSukat, erilaisia, #sukatrokkaa

Lue artikkeli

Sukat ovat kuin me ihmiset – kaikki erilaisia! Kansainvälistä Downin syndrooma -päivää vietetään vuosittain 21. maaliskuuta ja tällöin puemme jalkaan iloiset ja värikkäät eriparisukat ja näytämme, että erilaisuus on rikkaus ja että kaikki ovat samanarvoisia. Rock Your Socks, oletko mukana?

Miten voin olla mukana?

Pue jalkaan värikkäät eriparisukat. Näin näytät iloisella tavalla, että puolustat kaikkien ihmisten tasa-arvoisuutta. Ota kuva ja julkaise se Instagramissa käyttämällä hashtagia #sukatrokkaa. Helppoa, eikö? Eikö sinulla ole Instagramia? Pue hauskat sukat jalkaan silti! Kuinka monena päivänä kuukaudessa teillä rokkaillaan sukilla? 


Miksi juuri 21.3.?

Downin syndrooma eli Downin oireyhtymä johtuu kromosomin 21 poikkeavasta määrästä: kahden sijasta niitä on kolme. Siksi päivämäärä on 21.3. ja puhutaan kansainvälisestä 213-päivästä. Idea käyttää erilaisia sukkia tulee siitä, että kromosomit näyttävät pieniltä rasteilta, ihan kuten sukat, joiden kantapäät ovat vastakkain.

Sukat

Vinkki! Eriparisukkien käyttäminen on hauska tapa puhua lasten kanssa siitä, että ihmiset ovat erilaisia, mutta kaikki yhtä arvokkaita.

 

Päivä on saanut alkunsa Yhdysvalloista

Pohjoismaissa sukat ovat rokanneet jo useampana vuonna, mutta idea ”Rock Your Socks” on alkujaan lähtöisin Yhdysvalloista. Suomeen päivän juhlistaminen on levinnyt aikoinaan Ruotsista, jossa Svenska Downföreningen (Ruotsin Downin Syndrooma -yhdistys) nosti päivän esille ensimmäisen kerran vuonna 2012. Pääsimme keskustelemaan aiheesta Annika Lindqvistin kanssa Ruotsin Downin Syndrooma -yhdistyksestä.

Kuinka tärkeä päivä teille on?

– Kansainvälinen Downin syndrooma -päivä on meille erittäin tärkeä. Maaliskuun 21. päivä on ilon päivä, jolloin korostamme, että erilaisuus on rikkaus ja että kaikilla meillä on oikeus olla juuri sellaisia kuin olemme. 

Miltä päivän tulevaisuus näyttää?

– Ihmisten tietoisuus päivästä on kasvanut valtavasti vuodesta toiseen ja päivä saa yhä enemmän huomiota yleisöltä joka vuosi. On hienoa, että niin monet ihmiset osallistuvat päivään ja rokkaavat sukilla. Uskomme ja toivomme, että näin on jatkossakin, ja että päivän juhlistamisesta tulee yhtä yleistä kuin juhannuksen vietosta.

Onko jotain erityistä, joka tulisi ottaa huomioon Kansainvälisen Downin syndrooman päivässä? 

– On tärkeää ymmärtää, miksi päivää vietetään. Downin syndrooma eli Downin oireyhtymä johtuu kromosomin 21 poikkeavasta määrästä: kahden sijasta niitä on kolme. Siksi päivämäärä on 21.3. ja puhutaan kansainvälisestä 213-päivästä. Eriparisukkien käyttäminen tuona päivänä on iloinen ilmentymä, jolloin puolustamme ihmisten tasa-arvoisuutta ja korostamme, että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita.

Erilaisia sukat

Mukavat sukat rokkaamiseen

Sukillamme voi rokata juuri niin kuin haluaa – valittavana on pitkiä, lyhyitä, resorillisia ja resorittomia, yksivärisiä ja kuvioituja sukkia sekä jarrusukkia. Kaikki sukkamme on tehty pysymään paikallaan myös vikkelissä jaloissa. Mistä mallista lapsesi pitää eniten?

Tue Suomen Downin Sydrooma ry:tä

Tukemalla Suomen Downin Sydrooma ry:tä autat lisäämään tietoisuutta Downin sydroomasta. 
Lue lisää www.downiaiset.fi