Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
Oppaat

UV-opas

TunnisteetVinkkejä, Aurinkoloman, UV-vaatteet

Lue artikkeli

Vanhempana on helppo olla hieman huolissaan auringosta kesän tai aurinkoloman lähestyessä. Olemme koonneet tähän oppaaseen tärkeimmät asiat, jotka sinun tulee tietää UV-säteilystä, sekä muutamia fiksuja vinkkejä. Tiedämme, että tekstiä on paljon. Uhraa sille kuitenkin muutama minuutti, niin voit nauttia koko kesästä!

Mikä on UV?

UV on se, joka voi polttaa ihon ja saada sen punaiseksi. Lyhenne UV tarkoittaa ultraviolettisäteilyä. Kun puhumme UV:stä, tarkoitamme sekä UVA- että UVB-säteilyä.


Erilaista säteilyä ajasta ja paikasta riippuen

Otsonikerroksen (joka suojaa koko maapalloa UV-säteilyltä) paksuus vaihtelee ja siksi myös auringon polttavuus vaihtelee eri päivinä. Itsensä voi siis polttaa kahtena aurinkoisena, pilvettömänä päivänä eri tavoilla. Aurinko on voimakkain, kun se on korkeimmillaan, kuten kesällä ja keskellä päivää (klo 11–15).

PS. muista, että aurinko on usein sitä voimakkaampi, mitä lähempänä päiväntasaajaa olet!

Miten UV-säteilyltä voi suojautua?

Paras suoja on UV-vaatteet, hattu ja aurinkolasit. Aurinkovoidetta voi käyttää kohdissa, joita vaatteet eivät peitä. Eri vaatteet suojaavat erilailla. Huomioi neljä asiaa:

Tiiviys

Mitä tiiviimpi kangas, sitä parempi aurinkosuoja. Paksumpi kangas on usein tiiviimpi kuin ohut kangas. UV-vaatteemme valmistetaan erittäin tiiviistä materiaalista, jossa on UPF 50. Se antaa vähintään 97,5-prosenttisen suojan UV-säteilyä vastaan!

Koko

Väljät vaatteet suojaavat paremmin kuin kireät. UV-vaatteet eivät saa kuitenkaan olla liian löysät.

Väri

Tummemmat vaatteet suojaavat paremmin kuin vaaleat. Kaikissa UV-vaatteissamme on kuitenkin UPF 50 väristä riippumatta!

Kuivuus

Kuivat vaatteet suojaavat paremmin, joten vaihda vaatteet uimisen jälkeen.

Suosittelemme seuraavia tuotteita:

PO.P:n UV-uimahaalari/UV-setti

Hyvä suoja! Niiden pitää istua kuivana melko tiukasti, mutta kauniisti. UV-vaatteet venyvät usein hieman, kun ne kastuvat.

PO.P:n UV-lippalakki/-aurinkohattu

Pää, niska ja olkapäät altistuvat eniten auringolle. UV-lippalakki tai -hattu on silloin kätevä!

PO.P:n aurinkolasit

Lapsen silmät ovat erittäin herkät UV-säteilylle. Aurinkolasimme estävät voimakasta valoa pääsemästä silmiin. Niissä on itse asiassa sekä 100 % UV-suoja että polarisoidut linssit. Polarisoidut linssit poistavat häiritsevät heijastukset, jotka voivat aiheutua esimerkiksi veden pinnasta – mikä lisää myös turvallisuutta!

Pitkähihaiset vaatteet

Ilmavat vaatteet, joissa on pitkät hihat ja lahkeet, ovat käytännöllisiä muuallakin kuin rannalla.


Tässä on seitsemän syytä, miksi UV-vaatteemme ovat oikea valinta...

Lue täältä

Muista!

Alle 1-vuotiaiden lasten ei pitäisi olla suorassa auringonvalossa. Lisäksi kaikkien lasten pitäisi iästä riippumatta välttää suorassa auringonpaisteessa olemista pitkiä aikoja, kun aurinko on voimakkaimmillaan. Katso kuitenkin varmuuden vuoksi ihoa aina silloin tällöin.

UV-vaatteesta huolehtiminen

UV-vaatteista huolehtiminen on helppoa. Kun vaatteista huolehtii oikein, niiden aurinkosuoja säilyy kauemmin. Muista huuhdella vaatteet huolellisesti kylmällä vedellä uimisen jälkeen. Kuivata ne varjossa, äläkä auringossa tai kuivausrummussa. Kaipaako UV-vaate pesua? Huomioi tämä:

  • Käännä vaate nurinpäin
  • Käytä valkaisuaineetonta pyykinpesuainetta
  • Älä käytä huuhteluainetta
  • Noudata UV-vaatteen pesuohjetta

Tiesitkö, että...

UV-vaatteidemme kaunis materiaali on valmistettu kierrätetystä polyesteristä ja polyamidista! Haluatko nähdä koko UV-valikoimamme?

Klikkaa tästä