Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
Vinkit vauvan talvivaatetukseen

Vinkit vauvan talvivaatetukseen

Millaisia vaatteita kesällä syntynyt pieni tarvitsee elämänsä ensimetreillä? Entä kuinka vauva puetaan pakkasella? Olemme laatineet vanhempien avuksi vinkkejä vastasyntyneen pukemiseen talvisäillä. Lue vinkit alta!

Näin kannattaa kerrospukeutua talvipäivänä:

Lapsen pukemisessa maalaisjärki on valttia. Ennen pukemista kannattaa katsahtaa lämpömittariin ja pohtia myös, mitä aikoo itse pukea päälle. Tässä vinkkejä vauvan pukemiseen pakkaspäivinä: 

  • Aluskerrasto – body ja housut, mielellään villaa. 

  • Välikerrasto – välikerrastoksi fleeceä tai villaa. 

  • Ulkovaatteet – tuulenpitävä haalari ja / tai makuupussi, joka toimii sekä lastenvaunuissa että turvakaukalossa. 

  • Päähine – villainen kypärälakki riittää, jos lapsi on makuupussissa tai toppahaalarissa, jossa on huppu. 

  • Sukat– villasukat, fleecetossut tai toppatossut. 

  • Hanskat – kädet ovat yleensä makuupussin sisällä, mutta kylmällä säällä tarvitaan lapasia. Polarn O. Pyretin haalareissa on lisäksi sekä käsien että jalkojen päälle käännettävät osat. 

Talvivaatteet

Kuinka tarkistan, onko lapsella kuuma tai kylmä? 

”Miten vauva puetaan oikein erilaisissa lämpötiloissa?” Tässä kysymys, jota varsinkin ensimmäistä kertaa vanhemmiksi tulevat pohtivat. Koska vauvojen on aikuisia vaikeampaa säädellä ruumiinlämpöään, ei lasta tulisi altistaa liian kuumalle tai kylmälle. Kuten arvata saattaa, on yleisempää pukea lapselle ennemmin liikaa kuin liian vähän vaatteita. 

Yksinkertainen tapa tarkistaa, onko lapsella kylmä, on tunnustella niskaa tai otsaa – jos tuntuu kylmältä, kannattaa pukea vähän lisää. Jos lapsella on liikaa vaatteita, niska ja rinta tuntuvat lämpimiltä ja hikisiltä, jolloin kannattaa riisua jotain pois. Kädet ja jalat ovat usein vähän viileämpiä kuin muu vartalo, mutta nekään eivät saa tuntua kylmiltä. 

Huomioithan, että jos on oikein kylmää ja tuulista, vastasyntyneen lapsen kanssa ulkoilua kannattaa harkita. Tuulen ja pakkasen yhdistelmä on entistä kylmempi, ja tuulinen talvipäivä voikin tuntua paljon kylmemmältä mitä lämpömittarin lukema näyttää.