Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
Oppaat

Vinkit vauvan talvivaatetukseen

Lue artikkeli

Millaisia vaatteita kesällä syntynyt pieni tarvitsee elämänsä ensimetreillä? Entä kuinka vauva puetaan pakkasella? Olemme laatineet vanhempien avuksi vinkkejä vastasyntyneen pukemiseen talvisäillä. Lue vinkit alta!

Näin kannattaa kerrospukeutua talvipäivänä:

Lapsen pukemisessa maalaisjärki on valttia. Ennen pukemista kannattaa katsahtaa lämpömittariin ja pohtia myös, mitä aikoo itse pukea päälle. Tässä vinkkejä vauvan pukemiseen pakkaspäivinä:

  • Kerros 1 – aluskerrasto pitää lapsen ihon kuivana ja lämpimänä. Valitse merinovillainen body sekä housut, jotka hengittävät ja päästävät ylimääräisen kosteuden pois.

  • Kerros 2 – vaatteet, jotka pitävät kehon lämpimänä. Valitse housut ja paita tai haalari, fleeceä tai villaa.

  • Kerros 3 – vaatteet, jotka suojaavat joka säällä. Valitse lämmin talvihaalari vedenpitävästä materiaalista, joka suojaa lasta tuulelta ja kosteudelta.

  • Pipo – villakypärämyssy riittää, jos vauvalla on paksu haalari, joka ulottuu päähän asti tai vauva on makuupussissa.

  • Hanskat – jos haalarin käännettävät hihat suojaavat jo käsiä tai vauva on makuupussissa, erillisiä hanskoja ei tarvita. Mikäli sää on todella kylmä, tällöin kannattaa kuitenkin varata hanskat mukaan.

  • Tossut/Sukat – yksi pari villasukkia, fleece-tossut tai tossut ulkovaatemateriaalista.

Kuinka tarkistan, onko lapsella kuuma tai kylmä?

”Miten vauva puetaan oikein erilaisissa lämpötiloissa?” Tässä kysymys, jota varsinkin ensimmäistä kertaa vanhemmiksi tulevat pohtivat. Koska vauvojen on aikuisia vaikeampaa säädellä ruumiinlämpöään, ei lasta tulisi altistaa liian kuumalle tai kylmälle. Kuten arvata saattaa, on yleisempää pukea lapselle ennemmin liikaa kuin liian vähän vaatteita.

Yksinkertainen tapa tarkistaa, onko lapsella kylmä, on tunnustella niskaa tai otsaa – jos tuntuu kylmältä, kannattaa pukea vähän lisää. Jos lapsella on liikaa vaatteita, niska ja rinta tuntuvat lämpimiltä ja hikisiltä, jolloin kannattaa riisua jotain pois. Kädet ja jalat ovat usein vähän viileämpiä kuin muu vartalo, mutta nekään eivät saa tuntua kylmiltä.

Huomioithan, että jos on oikein kylmää ja tuulista, vastasyntyneen lapsen kanssa ulkoilua kannattaa harkita. Tuulen ja pakkasen yhdistelmä on entistä kylmempi, ja tuulinen talvipäivä voikin tuntua paljon kylmemmältä mitä lämpömittarin lukema näyttää.

 
PEHMEINTÄ

VILLAA

KÄTEVÄÄ

KERROS-PUKEUTUMISTA

UUTTA

VAUVOILLE

Muistathan!

Lämpömittari ei kerro koko totuutta - kolea ilma ja kylmä tuuli saavat ilman tuntumaan vielä kylmemmältä.  Jotkut vauvat myös säilyttävät lämpönsä paremmin kuin toiset. Siksi sinun on hyvä kokeilla erilaisia ratkaisuja, jotta tiedät minkälainen pukeutuminen sopii sinun vauvallesi parhaiten!