Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
Opas vauvan vaatetukseen talvella ja keväällä

Opas vauvan vaatetukseen talvella ja keväällä

Saamme paljon kysymyksiä koskien vauvan pukemiseen talven ja kevään välisenä aikana, kun sää ja lämpötilat vaihtelevat suurestikin. Kaikki lapset ovat erilaisia, joten yksiselitteistä vastausta tähän ei ole, mutta tässä muutamia vinkkejä miten vauva kannattaa pukea kevättalvella.

Kerrospukeutuminen

Vastasyntynyt vauva ei hikoile kuten isommat lapset tai aikuiset. Siitä syystä vastasyntyneen vaatteen tärkeimpiä ominaisuuksia ei ole hengittävyys vaan se, että vaatteet ovat lämpimiä ja pehmeitä. Tästä syystä suosittelemmekin aluskerraston (kerros 1) materiaaliksi villaa tai puuvillaa. Villa on erityisesti kylmillä ilmoilla paras kerrastomateriaali. Ohut ja lämmin villahaalarimme sopii myös tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Villahaalaria voi myös mainiosti käyttää välikerrastona (kerros 2), jos sään viileys vaatii kahta kerrosta, ja laittaa aluskerrastoksi puuvillavaatteet. Välikerraston materiaaliksi sopii myös fleece. Kerros 3 eli ulkovaate on kerros, jonka tarkoitus on suojata kaikilla säillä. Perheen pienimmille suosittelemme tähän tarkoitukseen windfleece-haalariamme, jossa on tumpuiksi ja tossuiksi kääntyvät hihat ja lahkeet. Kerros 3 voi vauvalla olla myös viltti tai toppapussi.

Miten säätelen vauvan lämpimyyttä?

Hanskat ja hatun voi sään lämmetessä ensimmäisinä vaihtaa ohuempiin. Toppapipon voi vaihtaa ohuempaan puuvillapipoon. Hanskat ja tossut voi korvata windfleece-haalarin käännettävillä hihoilla ja lahkeilla, kun sää sen sallii. Kun lämpötila vielä vaatii ulkovaatteen (kerros 3), on lämpimyyttä helpoin säädellä välikerrastolla. Ota se kokonaan pois, avaa vain vetoketju tai lisää toinen välikerrasto säästä riippuen. Kun sää lämpenee, voi kerroksen 3 jättää pois ja jättää päälle vain alus- ja välikerraston.

 

Kuinka tiedän, että vauvalla on sopivasti päällä?

Tarkista vauvan lämpötila niskasta. Mikäli niska on nihkeä ja hikinen, on vauvalla liikaa päällään. Mikäli niska tuntuu kylmältä, lisää vaatetusta. Mikäli vauva itkee tai vaikuttaa tyytymättömältä, voi sekin olla merkki siitä, että vaatetus ei ole kohdallaan.

Muistathan, että olet itse paras asiantuntija lapsesi suhteen. Kaikki edellä kerrotut vinkit ovat suosituksia ja eivät välttämättä toimi juuri sinun vauvallasi. Kokeilemalla löydät juuri omalle vauvallesi sopivimman vaatetuksen.

Näitä suosittelemme:

Kerros 1: Kaksiosainen setti tai yksiosainen haalari pehmeästä materiaalista, suosittelemme puuvillaa tai villaa.

Kerros 2: Lämmittävä kerros kylmemmille ilmoille. Suosittelemme pehmeää fleeceä tai villaa. Välikerraston materiaalin tulee olla paksumpi kuin aluskerraston.

Kerros 3: Windfleece-haalari, jossa tumpuiksi ja tossuiksi kääntyvät hihat ja lahkeet.

Hattu: Kypärämyssy tai muu hyvin korvien päälle tuleva hattu. Hatun on hyvä olla tuulenpitävä.

Viltti tai toppapussi: Helppo kerros avata ja sulkea, ottaa pois tai lisätä. Voi olla  hyvä pitää varavilttiä mukana vaunuissa, jos sää yllättäen viilenee tai tuuli yltyy.