Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
Oppaat

Vauvan talvi- ja kevätvaatetus

Lue artikkeli

Yksi yleisimmistä kysymyksistä koskee vauvan pukemista talven ja kevään välisenä aikana, kun sää ja lämpötilat vaihtelevat nopeasti. Kaikki lapset ovat erilaisia, joten täysin yksiselitteistä vastausta tähän ei ole. Tässä ovat kuitenkin parhaat vinkkimme!

Kerrospukeutuminen

Vastasyntynyt vauva ei hikoile kuten vanhemmat lapset ja aikuiset, joten vaatteiden ei tarvitse siirtää kosteutta. Sen sijaan tärkeintä on, että ne ovat lämpimiä ja mukavia päällä. Kerrospukeutumisen avulla lapsesi on valmis kaikkiin sääolosuhteisiin!

Näitä suosittelemme:

Kerros 1:

Kaksiosainen setti tai yksiosainen haalari pehmeästä materiaalista. Suosittelemme puuvillaa leudommalla säällä tai villaa kylmällä. Hyvä vaihtoehto on villahaalari, joka on ohut mutta lämmin.

Kerros 2:

Lämmittävä kerros kylmemmille ilmoille. Suosittelemme fleeceä (ei windfleeceä), villaa tai paksua neulekerrosta. Yksi fleecesuosikkimme on pehmeä fleecetakki, jossa on harjattu sisäpinta.

Kerros 3:

Säältä suojaava ulkovaatekerros. Suosittelemme windfleece-haalaria, jossa on tumpuiksi ja tossuiksi kääntyvät hihat ja lahkeet.

Pipo:

Korvat peittävä kypärämyssy, jonka on hyvä olla tuulenpitävä.

Viltti tai toppapussi:

Helppo kerros lisätä ja ottaa pois tai avata ja sulkea. Vilttejä voi olla useampiakin.

Mikä vaihdetaan ensin kevyempään?

Talvivaatteista hanskat ja pipo voidaan vaihtaa ensimmäisinä ohuempiin. Paksun pipon voi vaihtaa puuvillapipoon. Hanskat ja tossut voi korvata haalarin käännettävillä hihoilla ja lahkeilla. Kun lämpötila vielä vaatii ulkovaatteen (kerros 3), kehon lämpötilaa voi säädellä välikerrastolla. Kun sää lämpenee, voi ulkovaatekerroksen jättää pois ja pitää päällä vain välikerroksen.


Kun peset vaatteet oikein, ne kestävät pidempään! Lue lisää täältä!

Kuinka tietää, että vauva ei palele tai hikoile?
Kokeile lämpötila vauvan niskasta! Mikäli niska on hikinen, on vauvalla liian kuuma. Mikäli niska tuntuu kylmältä, lisää useampia kerroksia. Mikäli vauva itkee tai vaikuttaa tyytymättömältä, voi sekin olla merkki siitä, että vaatetusta pitää mukauttaa.

Muista, että vinkkimme ovat yleisiä suosituksia. Kaikki ei välttämättä sovi sinun vauvallesi – tunnet itse oman lapsesi parhaiten!

Vaatteiden istuvuus

Vastaamme koko-oppaassamme yleisimpiin kokoon liittyviin kysymyksiin sekä perheen pienimpien että vanhempien lasten osalta. Katso lisää täältä!