Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
Oppaat

Vinkit vauvan talvivaatetukseen

Lue artikkeli

Millaisia vaatteita kesällä syntynyt pieni tarvitsee elämänsä ensimetreillä? Entä kuinka vauva puetaan pakkasella? Olemme laatineet vanhempien avuksi vinkkejä vastasyntyneen pukemiseen talvisäillä. Lue vinkit alta!

Näin kannattaa kerrospukeutua talvipäivänä:

Lapsen pukemisessa maalaisjärki on valttia. Ennen pukemista kannattaa katsahtaa lämpömittariin ja pohtia myös, mitä aikoo itse pukea päälle. Tässä vinkkejä vauvan pukemiseen pakkaspäivinä:

Aluskerrasto – Body ja housut, mielellään villaa.
Välikerrasto – Housut, paita tai haalari, fleeceä tai villaa.
Ulkovaatteet – Lämmin tuulenpitävä talvihaalari.
Päähine – Kypäpämyssy, joka peittää korvat.
Hanskat – Villalapaset, jos haalarissa ei ole käännettäviä hihansuita.
Sukat/tossut – Villasukat, fleecetossut tai toppatossut.

Kuinka tarkistan, onko lapsella kuuma tai kylmä?

”Miten vauva puetaan oikein erilaisissa lämpötiloissa?” Tässä kysymys, jota varsinkin ensimmäistä kertaa vanhemmiksi tulevat pohtivat. Koska vauvojen on aikuisia vaikeampaa säädellä ruumiinlämpöään, ei lasta tulisi altistaa liian kuumalle tai kylmälle. Kuten arvata saattaa, on yleisempää pukea lapselle ennemmin liikaa kuin liian vähän vaatteita.

Yksinkertainen tapa tarkistaa, onko lapsella kylmä, on tunnustella niskaa tai otsaa – jos tuntuu kylmältä, kannattaa pukea vähän lisää. Jos lapsella on liikaa vaatteita, niska ja rinta tuntuvat lämpimiltä ja hikisiltä, jolloin kannattaa riisua jotain pois. Kädet ja jalat ovat usein vähän viileämpiä kuin muu vartalo, mutta nekään eivät saa tuntua kylmiltä.

Huomioithan, että jos on oikein kylmää ja tuulista, vastasyntyneen lapsen kanssa ulkoilua kannattaa harkita. Tuulen ja pakkasen yhdistelmä on entistä kylmempi, ja tuulinen talvipäivä voikin tuntua paljon kylmemmältä mitä lämpömittarin lukema näyttää.

Muistathan!

Lämpömittari ei kerro koko totuutta - kolea ilma ja kylmä tuuli saavat ilman tuntumaan vielä kylmemmältä.  Jotkut vauvat myös säilyttävät lämpönsä paremmin kuin toiset. Siksi sinun on hyvä kokeilla erilaisia ratkaisuja, jotta tiedät minkälainen pukeutuminen sopii sinun vauvallesi parhaiten!